Peter van Uhm en Pauline Broekema sprekers 4 mei

Nationaal Monument op de Dam
Generaal buiten dienst Peter van Uhm en NOS-verslaggever Pauline Broekema spreken dit jaar tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding houdt oud-minister Ernst Hirsch Ballin een dag later de 5 mei-lezing in de Domkerk in Utrecht.

Schrijfster en journalist Pauline Broekema houdt op 4 mei de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Broekema doet onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog en heeft een boek geschreven over het vooroorlogse Joodse leven in de Mediene: Benjamin, een verzwegen dood.


De journaliste:

- advertentie -

Voor mij gaat het op 4 mei om de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog heeft mijn familie die in het verzet zat gevormd en mij dus ook. Op 5 mei vier ik waar het in mijn werk als journalist over gaat: Eigenwijs kunnen zijn, voor je eigen mening kunnen uitkomen, onrecht aan de kaak kunnen stellen.

Na de herdenkingsbijeenkomst spreekt generaal buiten dienst Peter van Uhm bij het Nationaal Monument op de Dam. Van Uhm was als hoogste militair verantwoordelijk voor de inzet van Nederlandse militairen bij vredesoperaties over de hele wereld en verloor daarbij zijn eigen zoon.

Op 5 mei, Bevrijdingsdag, houdt oud-minister Ernst Hirsch Ballin de 5 mei-lezing in de Domkerk te Utrecht.

De voordrachten van Broekema en Hirsch Ballin zullen in samenwerking met de CPNB in een gemeenschappelijke publicatie verschijnen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: