Plaquette voor Ronald Reagan in Berlijn

Ronald Reagan in Berlijn, 12 juni 1987
In Berlijn is woensdag een plaquette onthuld ter herinnering aan de beroemde speech die de Amerikaanse president Ronald Reagan in 1987 in de stad gaf.

Op 12 juni 1987 sprak Reagan misschien wel de beroemdste woorden die hij ooit sprak. De Amerikaanse president bracht een bezoek aan de Berlijnse Muur die doorn in het oog van het westen was. Vanaf een platform met uitzicht op de muur riep hij Sovjet-president Gorbatsjov op de muur neer te halen:


Mr. Gorbechev, tear down this wall.

Meer dan twintig jaar voor Reagan was de muur ook al bezocht door Reagan’s voorganger John F. Kennedy. In 1963 sprak hij de eveneens beroemd geworden woorden: Ich bin ein Berliner.

- advertentie -

Tweeënhalf jaar na de beroemde speech van Ronald Reagan viel de Berlijnse Muur. In Berlijn is nu dus een plaquette onthuld ter herinnering aan de toespraak van de Amerikaanse president. Volgens de burgemeester van de stad, Klaus Wowereit, herinnert de plaquette de inwoners van Berlijn aan een “donkere tijd” die is overwonnen.

In veel landen in oost-Europa wordt Reagan gezien als een held vanwege zijn rol bij de val van het communisme. In Polen werd eind vorig jaar al een ruim drie meter hoog bronzen standbeeld onthuld van de president onthuld. Eerder werden ook in Boedapest en Londen al standbeelden voor de veertigste president van de Verenigde Staten opgericht.

De volledige speech van Ronald Reagan bij de Berlijnse Muur

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier