Ploegleidersauto van Peter Post naar Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft een grote wielertentoonstelling georganiseerd, omdat de Tour de France dit jaar in Utrecht de start. Ook de ploegleidersauto van de Panasonicploeg van Peter Post uit de jaren tachtig is straks in de tentoonstelling te zien.

Peter Post na winst van de Ronde van Nederland 1960 (cc - Anefo)
Peter Post na winst van de Ronde van Nederland 1960 (cc – Anefo)
Het museum heeft de wagen in bruikleen gekregen van Stichting Topsport for Life.


Panasonic was een Nederlandse wielerploeg die vanaf 1984 alle grote wedstrijden reed, waaronder de Tour de France. De befaamde ploegleider Peter Post was de eerste verantwoordelijke man, het was de voortzetting van de succesvolle TI Raleigh ploeg die in de jaren zeventig de successen aaneenreeg.

Nederlandse renners die voor Panasonic reden waren onder anderen Steven Rooks, Peter Winnen, Henk Lubberding, Theo de Rooij en een nog jonge Gert-Jan Theunisse. Ze wonnen verschillende etappes in de Tour de France.

- advertentie -

Topsport for Life

De auto is bewaard door de Stichting Topsport for Life. Deze stichting is in 2010 opgericht en stelt zich tot doel om mensen die levensbedreigend ziek zijn (bijvoorbeeld met kanker of ALS) een in alle opzichten ‘beter’ leven te geven.

Topsporters worden omringd door een team van begeleiders en coaches om optimaal te kunnen presteren. Een zieke daarentegen, die in zeker zin ook iedere dag een topprestatie moet leveren, staat er heel vaak alleen voor. Topsport for Life stelt daarom aan een zieke, en zijn of haar directe naasten, desgewenst een ‘life coach’ of ‘buddie’ beschikbaar. Dit zijn bekende (ex)topsporters.

De stichting zet zich daarnaast ook in om individuele wensen of dromen voor ernstig zieke mensen in vervulling te laten gaan. Een voorbeeld hiervan is het meerijden in de historische ploegleidersauto van Peter Post in profwielerwedstrijden.

Tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour’ staat met beeld, geluid en objecten stil bij enkele verhalen van de Nederlanders in de Tour. Op donderdag 16 april gaat de tentoonstelling open voor het publiek.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: