Polen willen uitgeleende Auschwitz-barak terug

Barakken in Auschwitz – Foto: CC/Dirgela
Poolse functionarissen zijn druk in gesprek met het Holocaust Memorial Museum in Washington over de terugkeer van een barak uit Auschwitz die twintig jaar geleden aan het herinneringscentrum werd uitgeleend.

Polen wil dat de barak teruggestuurd wordt, maar het Holocaust Memorial Museum in Washington weigert dit. De barak zou te kwetsbaar zijn om te vervoeren. Het museum heeft dit onlangs verklaard tegenover het persbureau AFP.De originele barak is momenteel een belangrijk object in de collectie van het Amerikaanse museum.

- advertentie -

De Polen eisen de barak onder meer terug vanwege een wet uit 2003 die stelt dat historische objecten die in bruikleen worden gegeven in ieder geval eens in de vijf jaar terug moeten keren naar Polen. Als gevolg van deze wet stuurde het Holocaust-museum in Washington de afgelopen jaren al een groot aantal objecten, waaronder koffers en schoenen, terug naar Polen.

Het Amerikaanse museum wil de originele barak nu dus echter niet terugsturen omdat die daar te fragiel voor zou zijn. Volgens de directeur van het Auschwitz-museum in Polen had de barak eigenlijk in 2009 al terug moeten zijn gestuurd. Het Holocaust Memorial Museum in Washington heeft de barak sinds 1989 in bruikleen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: