Dark
Light

Politie neemt exemplaren ‘Mein Kampf’ in beslag

1 minuut leestijd

Mein Kampf
Mein Kampf
De politie in Amsterdam heeft twee exemplaren van het beruchte boek Mein Kampf van Adolf Hitler in beslag genomen. De boeken werden te koop aangeboden in de Totalitarian Art Gallery.

Federatief Joods Nederland (FJN) deed vorig jaar al aangifte tegen galeriehouder Michiel van Eyck omdat hij het beruchte boek te koop aanbood. Eind augustus moet Van Eyck zich voor de rechter verantwoorden. De galeriehouder heeft eerder al aangegeven dat hij het boek niet uit ideologische overwegingen verkoopt, maar omdat hij het boek goed bij zijn historische collectie vindt passen. Ook liet hij vorig jaar weten het verkoopverbod graag ter discussie te stellen.

Volgens FJN is handel in Mein Kampf een vorm van haatzaaien.

De JOVD, de onafhankelijke jongerenorganisatie van de VVD, nam het vrijdag op voor de galeriehouder. Volgens JOVD-voorzitter Christiaan Kwint is het een slechte zaak dat in een vrij land boeken verboden worden:

“In Mein Kampf worden walgelijke standpunten verkondigd, maar het verbieden van boeken is een schandalige inperking van de vrijheid van meningsuiting. Het is effectiever om verwerpelijke ideeën te bestrijden met argumenten.”

De JOVD roept de wetgever op om het verbod op Mein Kampf te schrappen.

Discussie

September 2007 werd in Nederland druk gediscussieerd over de vraag of het Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden. Toenmalige minister Plasterk liet destijds weten dat het boek wat hem betreft vrij verkrijgbaar zou moeten zijn. Een kleine Kamermeerderheid (83 van de 150 zetels) was het daar toen echter niet mee eens, waardoor handel en herdruk in Nederland nog steeds verboden is.

De domeinnaam www.meinkampf.nl is geregistreerd door het Nederlandse ministerie van Algemene Zaken.

Lees ook: Hef dat ‘Mein Kampf’-verbod eindelijk eens op

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie