Politie vindt twee gestolen antieke globes

Foto van een willekurige globe (Minnesota Historical Society)
De Amsterdamse politie heeft deze maand twee waardevolle antieke globes gevonden in een woning in Amsterdam-Zuid. De globes waren eerder dit jaar gestolen.

Het gaat om twee unieke globes: een wereldbol uit 1632 en een globe met sterrenbeelden uit 1636. Daarnaast werden er begin dit jaar ook nog twee antieke landkaarten uit de woning van de eigenaar van de globes ontvreemd. De gezamenlijke waarde van de vier voorwerpen wordt geschat op ongeveer een miljoen euro.Vanwege de bijzondere buit zette de politie onder meer kunstspecialisten van de recherche op de zaak. De globes werden via de Kunst- en Antiekunit van het KLPD bij Interpol gemeld en op een internationale lijst van gestolen kunstvoorwerpen geplaatst.

- advertentie -

Daarnaast werd contact gelegd met handelaren in vergelijkbare globes. Begin mei kwam de zaak in een stroomvesnelling nadat een handelaar de politie meldde dat de globes bij hem te koop waren aangeboden. De rechercheurs wisten de globes hierna op te sporen en namen deze in beslag.

Eerder deze maand hield de politie ook een verdachte aan, die zichzelf kwam aangeven op het politiebureau.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: