Postkaartjes Heinrich Himmler onder de hamer

/
1 minuut leestijd

Kaart die Himmler in 1940 vanuit Parijs naar zijn moeder stuurde – Afb: Mullocks
Bij veilinghuis Mullocks in het Britse Shropshire worden vrijdag een aantal kaarten geveild die SS-leider Heinrich Himmler tijdens de Tweede Wereldoorlog naar zijn moeder stuurde.

Behalve de postkaarten gaan ook een geschilderd portret en een serie boeken uit het archief van de SS-leider onder de hamer.

De te veilen kaarten tonen aan dat Himmler op zijn moeder Anna gesteld was. Vanuit verschillende plekken in Europa stuurde hij zijn moeder tijdens de oorlog hartelijke postkaarten. Zo stuurde hij in juni 1940 bijvoorbeeldvanuit Parijs een kaart naar zijn moeder met de tekst:

Lieve moeder, ik stuur u de hartelijke groeten uit Parijs. Ik hoop dat alles goed met u gaat.

Parijs was op dat moment net ingenomen door de nazi’s. In totaal worden er bij Mullocks vrijdag 49 documenten uit het archief van Himmler geveild.

Heinrich Himmler (1900-1945) wordt na Hitler over het algemeen gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de Holocaust. Hitler zag Himmler als een van zijn grootste vertrouwelingen en gaf hem zes jaar na de mislukte putsch de leiding over de Schutz-Staffel (SS). Leden van deze SS bekleedden sleutelposities in onder meer de economie, gezondheidszorg, politiek en wetenschap. Ook kregen de SS’ers de volledige macht over alle concentratie- en werkkampen en later ook over de vernietigingskampen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties