Presentatoren winnen jubileumeditie Grote Geschiedenisquiz

/
1 minuut leestijd
Winnaars van de Grote Geschiedenisquiz
Winnaars van de Grote Geschiedenisquiz

De 15e editie van De Grote Geschiedenisquiz van de NTR is gewonnen door het team van de presentatoren: Jort Kelder en Pieter Jan Hagens, aangevuld met geschiedeniskenner Marije van Overmeeren. Voor het eerst bestonden de teams uit twee bekende vakgenoten en één winnaar van de voorronde van Historisch Nieuwsblad, NRC Handelsblad en Andere Tijden.

Presentator Joost Karhof kreeg in de jubileumeditie ondersteuning van Geschiedenisleraar van het jaar Martijn Vermeulen. Hij illustreerde een aantal antwoorden met pakkende toelichtingen.

In de finale moesten oud-correspondenten het opnemen tegen de presentatoren. Daarin kwam het aan op snel drukken. De oud-correspondenten pakten een 2-0 voorsprong, onder meer omdat Jan Mulder wist dat Marie Curie het door haar ontdekte element Polonium naar haar vaderland Polen noemde.

De presentatoren kwamen echter terug en stonden al snel met 4-2 voor. Zij wisten bijvoorbeeld dat de naam van het platenlabel Motown afkomstig is van Detroit Motortown. Twee antwoorden later was het weer 4-4. Zo wisten de oud-correspondenten dat Hergé de raket waarmee Kuifje naar de maan ging modelleerde naar de V2.

Geschiedeniskenners van het jaar

Met nog twee vragen voor de boeg gaven de presentatoren het goede antwoord op de vraag welke Engelsman in 1988 een Sovjet-staatsbegrafenis kreeg (meesterspion Kim Philby): 5-4. Bij de laatste vraag drukte Jort Kelder een fractie eerder dan Jan Tromp. Bij het horen van de geboortenamen Friedrich, Eberhard, Leopold, Julius en Curt wist hij nog voordat Joost Karhof zijn vraag kon voltooien om welke historische figuur het ging: Prins Bernhard. Met een eindstand van 6-4 kroonden de presentatoren zich derhalve tot de geschiedeniskenners van het jaar. “Totaal onverwacht,” aldus Pieter Jan Hagens.

Boek: Grote Geschiedenis Quiz – Het oefenboek

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties