President Obama bezoekt grens Korea’s

De gedemilitariseerde zone (DMZ)

De Amerikaanse president Barack Obama brengt aankomende zondag een bezoek aan de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Op deze grens bevindt zich sinds het einde van Koreaanse Oorlog (1950-1953) een grote gedemilitariseerde zone vol prikkeldraad en landmijnen.

De Koreaanse Oorlog wordt ook wel eens de enige ‘hete oorlog’ van de Koude Oorlog genoemd. Officieel zijn beide landen nog altijd met elkaar in oorlog. Op 27 juli 1953 werd er we een wapenstilstand gesloten. Toen werd ookbepaald dat er een demarcatielijn en een gedemilitariseerde zone moest komen. De grens tussen beide landen loopt sindsdien ruwweg langs de 38ste breedtegraad en verschilt amper van de grens die voor het uitbreken van de oorlog tussen beide gebieden was getrokken.

- advertentie -

Het is niet voor het eerst dat een Amerikaanse president de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Eerder deden Obama’s voorgangers Bush en Clinton dat al eens. Clinton noemde het gebied destijds “de engste plek op aarde”.

Barack Obama brengt een bezoek aan Zuid-Korea naar aanleiding van een topconferentie over nucleaire veiligheid.

Lees verder: Koreaanse Oorlog (1950-1953)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: