Prettige biografie Lodewijk XIV

Bij Veen Media is de Nederlandse vertaling verschenen van de biografie van Lodewijk XIV (1638-1715), geschreven door de Britse historicus Richard Wilkinson. Wilkinsons boek laat ons kennismaken met een veelzijdige vorst die zowel zijn sterke als zwakke kanten had. Ruime aandacht is er voor het turbulente liefdesleven van Lodewijk XIV.

Wilkinson schreef eerder boeken over de oorlogen en buitenlandse politiek ten tijde van Lodewijk XIV. Zijn biografie heeft als doel om de Zonnekoning, zoals Lodewijk XIV later genoemd werd, als persoon te begrijpen in zijn kracht en zwakheden. Wilkinson wil niet over Lodewijk oordelen, maar hem begrijpen vanuit de historische context. En dat is prima gelukt. Wilkinson oordeelt genuanceerd over Lodewijk en heeft een goed leesbaar verhaal gecreëerd, dat prima vertaald is door Rob Hartmans.

Bullebak

Lodewijk werd in 1638 geboren in het koninklijk paleis van Saint-Germain-en-Lays, als zoon van Lodewijk XIII en Anna van Oostenrijk. Of Lodewijk XIII – een psychisch en fysiek wrak – echt de vader was van de latere Zonnekoning werd en wordt betwijfeld, omdat hij en Anna een extreem slecht huwelijk hadden. Ook de kinderen hadden een stormachtige jeugd:

“Lodewijk XIII verafschuwde zijn kinderen en zorgde er voortdurend voor dat ze hem vreesden en wantrouwden. In september 1640, toen Lodewijk pas twee was, schreef zijn vader: ‘Ik erger mij bijzonder aan mijn zoon. Zodra hij mij ziet begint hij te brullen alsof hij naar de duivel kijkt en hij roept altijd om zijn moeder’. De oplossing van de koning bestond eruit dat hij aankondigde dat hij de jongens zou weghalen bij hun moeder – een voorstel dat Anna tot wanhoop dreef. De kleine Lodewijk moest worden geleerd beleefd te zijn tegen deze bullebak van een vader.” (29)

Gonorroe

Lodewijk XIII stierf twee jaar later aan tuberculose, waarna Lodewijk XIV troonopvolger werd onder het regentschap van zijn moeder Anna en de Siciliaanse carrièrejager en eerste minister Guilio Mazarini (‘alias ‘Mazarin’). Met als regeringsjaren 1643 tot 1715 – ruim 60 jaar dus – zou Lodewijk XIV een van de langstzittende vorsten uit de Europese geschiedenis worden.

- advertentie -

In de geneugten van seks werd Lodewijk XIV ingewijd door “Madame de Beauvais, de aristocratische wasvrouw van zijn moeder, die de zestienjarige tegen het lijf was gelopen toen hij net uit bad kwam en hem had meegetroond naar een naaikamertje, waar ze hem ontmaagde. De niet meer zo heel frisse dame bezorgde hem gonorroe (…) Lodewijk was seksueel buitengewoon actief. Hij was voor vrouwen onweerstaanbaar (hij wás per slot van rekening de koning) en had al snel de gebruikelijke maîtresses.” (48)

Masker

Aan het eind van het boek beantwoordt Wilkinson de vraag wat voor man Lodewijk XIV nu eigenlijk was. Hij komt daarbij onder meer tot de volgende conclusies:

Lodewijk XIV - Richard Wilkinson
Lodewijk XIV – Richard Wilkinson
“Aan het eind van zijn leven was hij nog altijd dezelfde stijve, autoritaire en inflexibele katholiek die hij altijd was geweest. Niettemin was het onvermijdelijk dat er tijdens zo’n lange periode veranderingen plaatsvonden. Zo werden bijvoorbeeld door zijn huwelijk met Madame de Maintenon, in 1683, zijn persoonlijkheid en wereldbeeld fundamenteel veranderd. (…) Hij genoot van het omgaan met kinderen, of vond het in ieder geval prettig als zij in de buurt waren. Hij was beslist dol op zijn honden en voerde ze zelf. Maar altijd was daar dat masker. vanaf het begin tot aan het einde was Lodewijk hoffelijk en wellevend, bezat hij een gelijkmatig humeur, was hij een bondig en oordeelkundig spreker, een goed geïnformeerde en beheerste manipulator van vrouwen en mannen. Maar achter dit onaandoenlijk uiterlijk waren zelden emoties zichtbaar.” (309,310)

En natuurlijk was Lodewijk dol op vrouwen, op wie hij zich stortte als een roofdier op zijn prooi. Dit bleek, naast uit vele escapades, uit een geste die hij altijd naar kamermeisjes maakte: hij nam de hoed voor hen af. Maar niet zijn masker…

~ Enne Koops

Lodewijk XIV – Richard Wilkinson
ISBN: 9789085714347
Uitgever: Veen
Harcover, 448 pagina’s
Prijs: € 29,99

Bestel dit boek bij:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier

1 Comment Join the Conversation →