Dark
Light

Mauritshuis feestelijk heropend door koning

Auteur:
1 minuut leestijd
Koning Willem-Alexander heropent het Mauritshuis - © Patrick Post (Mauritshuis)
Koning Willem-Alexander heropent het Mauritshuis - © Patrick Post (Mauritshuis)

Het Mauritshuis in Den Haag is vrijdag in bijzijn van koning Willem-Alexander heropend. Het beroemde museum was twee jaar dicht in verband met een verbouwing en is qua oppervlakte bijna verdubbeld.

Mauritshuis (Hans van Heeswijk Architecten)
Mauritshuis (Hans van Heeswijk Architecten)
De openingsceremonie stond in het teken van het meest beroemde schilderij van het Mauritshuis: Meisje met de parel. Dit schilderij van Vermeer uit circa 1665 behoort tot de top 10 van ’s werelds bekendste kunstwerken. Begeleidt door zes ruiters van de Cavalerie Ere-Escorte, het Residentie Orkest en een fanfare werd het schilderij – verbeeld door het meisje in levende lijve – in een enorme transportkist ‘afgeleverd’ op het dak van het zeventiende-eeuwse museum.


Het levende schilderij maakte vervolgens een oversteek over een dertig meter hoog koord naar de nieuwe Royal Dutch Shell vleugel. Vervolgens kwam het Meisje na een verkenningstocht door het museum via de oude voordeur naar buiten en overhandigde de sleutel aan directeur Emilie Gordenker. Begeleid door acrobaten en muziek van Toeac verrichtte zij samen met Koning Willem-Alexander de officiële openingshandeling. De gehele ceremonie was voor het publiek vanaf de straat op videoschermen te volgen.

Het Mauritshuis is ondergrondse verbonden met een gebouw aan de overkant van de straat. In dit pand is niet alleen een tweede tentoonstellingsruimte te vinden. Het gebouw herbergt ook een kunstwerkplaats, evenementenzaal, bibliotheek, brasserie en museumshop.

Lees ook: ‘Het Meisje’ en het Mauritshuis zijn terug
…en: Architectuur van het vernieuwde Mauritshuis
…en bekijk: Acht topstukken uit het Mauritshuis

Openingsafbeelding: Koning Willem-Alexander heropent het Mauritshuis – © Patrick Post (Mauritshuis)

Mauritshuis geopend door Willem-Alexander

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×