Prinses Beatrix reikt Zilveren Anjers uit

Prinses Beatrix heeft dinsdagochtend drie Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt. De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of het natuurbehoud.

Zilveren Anjer


- advertentie -
Tafelpiano uit de Sweelinck Collectie in de Chinese Kamer van Museum Geelvinck

De uitreiking vond dinsdag plaats in het Paleis op de Dam in Amsterdam. Er zijn in totaal drie Zilveren Anjers uitgereikt.

De in Londen geboren Caroline de Westenholz (1954) ontving de Zilveren Anjer voor haar inzet ten behoeve van de oprichting en instandhouding van het Louis Couperus Museum in Den Haag. De Westenholz is de drijvende kracht achter dit museum, biedt het museum onderdak en verzorgt tentoonstellingen en lezingen.

Jos de Pont (1943) ontving de Zilveren Anjer voor zijn “rol als moderne mecenas”. Hij zette twee musea op: Museum de Pont in Tilburg en Huis Marseille in Amsterdam. Volgens het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn deze twee instanties dankzij zijn inspanningen “uitgegroeid tot internationaal gewaardeerde musea met indrukwekkende collecties op het gebied van hedendaagse kunst en fotografie”.

Sweelinck Collectie & Zaandam

De derde Zilveren Anjer ging naar Frans Wytema (1940) voor zijn inspanningen ten behoeve van het behoud en de restauratie van de Zaanse houtbouw en oude muziekinstrumenten uit de zogenaamde Sweelinck Collectie. Deze collectie historische toetsinstrumenten werd in de jaren zeventig opgezet door Rien Hasselaar in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. In deze periode kwam er steeds meer belangstelling voor de authentieke muziekuitvoering van muziek uit de achttiende en negentiende eeuw. Na de dood van Hasselaar in 2001, nam Frans Wytema het beheer van de collectie over.

De collectie bestaat voornamelijk uit historische pianofortes en vroege piano’s. Enkele jaren geleden kwam de collectie onder de vleugels van het aan de Keizersgracht gevestigde Museum Geelvinck. Daar worden ook geregeld concerten gegeven waarbij de historische instrumenten worden bespeeld.

Wytema heeft in Zaandijk ook verschillende historische houten huizen gered en een nieuwe functie gegeven.

Video over de Sweelinck Collectie en de concerten in Museum Geelvinck:

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: