Week van de koloniale geschiedenis

Problemen voor Trevi-fontein in Rome

Trevi-fontein in Rome – Foto: CC/Ludmiła Pilecka
Vorige week zijn er twee stukken van de beroemde Trevi-fontein in Rome afgebroken. De problemen met de 250 jaar oude fontein zijn volgens sommige experts het gevolg van de koude winter van afgelopen jaar.

De Trevi-fontein beslaat bijna het gehele plein in de buurt van de Via del Coso. De fontein is ongeveer 26 meter hoog en 22 meter breed. Vanwege de problemen is de omgeving rond de fontein momenteel afgezet. Zowel de fontein als de omliggende gebouwen worden nu door experts onderzocht.Volgens het Italiaanse persbureau ANSA zijn er brokstukken tot acht centimeter van de beelden afgebrokkeld.

- advertentie -

De Trevi-fontein is een van de grote toeristische trekpleisters van Rome. De fontein werd in de achttiende eeuw gebouwd door de architect Nicola Salvi in opdracht van Paus Clemens XII. Centraal is een beeld van Neptunus te zien op een grote door zeeschelpen getrokken schelp. Aan de twee zijden zijn rotswanden te vinden met tritons.

Veel toeristen werpen een muntje in de fontein. Volgens de traditie garandeert dit dat je later nog een keer een bezoek aan Rome brengt.

Er zijn meer monumenten in Rome die met achterstallig onderhoud te kampen hebben. Volgens critici wordt er te weinig geld in het onderhoud van de monumenten gestoken. Ook van het Colosseum brokkelen zo nu en dan stukken af.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: