Proces tegen oorlogsmisdadiger Siert Bruins van start

Siert Bruins in 1980 – Foto: CC / Koen Suyk, Anefo
Siert Bruins in 1980 – Foto: CC / Koen Suyk, Anefo
Maandag begint in het Duitse Hagen het proces tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins (92). De in Duitsland woonachtige Bruins wordt ervan verdacht in 1944 in Appingedam de verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema te hebben gedood.


Deze moord werd gepleegd in de nacht van 21 op 22 september 1944. Samen met een collega van de Sicherheitsdienst zou Bruins de man toen hebben doodgeschoten op een fabrieksterrein bij Appingedam.

Siert Bruins, bekend als ‘het beest van Appingedam’, is momenteel 92 jaar oud en woont in Duitsland. Na de oorlog werd hij in Nederland vanwege meervoudige moord ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden voltrokken week de oud-nazi uit naar Duitsland. Hij ging net als oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker in Hagen wonen.

Bruins leefde jarenlang als vrij man in Duitsland, maar nazi-jager Simon Wiesenthal zorgde er in 1980 voor dat hij door de Duitse politie werd opgepakt. De Duitse rechtbank veroordeelde Bruins tot zeven jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan de moord op de Joodse broers Sleutelberg, op 25 april 1945 in Delfzijl. In 1985 kwam Bruins vrij.

- advertentie -

Nieuwe getuige

Een jaar geleden werd bekend dat de Duitse justitie naar aanleiding van de moord op Aldert Klaas Dijkema een nieuw onderzoek naar Bruins had geopend. In samenwerking met de Nederlandse politie werd er onderzoek gedaan op de plek van de moord en ook werd er een getuige gevonden. Diens verklaring zou de aanklacht tegen Bruins ondersteunen.

Zwijgen

De advocaat van Bruins liet enkele weken geleden weten dat zijn cliënt tijdens de rechtszaak niet zal spreken. Volgens de advocaat, Klaus-Peter Kniffka, heeft de Nederlandse oorlogsmisdadiger de laatste tijd al te veel gezegd.

Enige tijd geleden werd hij bijvoorbeeld benaderd door het Duitse actualiteitenprogramma Panorama. Toen hem gevraagd werd wie in september 1944 verzetsman Aldert Klaas Dijkema had neergeschoten antwoordde Bruins: “Neuhäuser”. Daarmee gaf hij indirect toe dat hij bij de liquidatie was.

Oud-SS-officier Bruins voor rechter in Duitsland

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: