Prominenten in de bres voor Barak 1B

Acht bekende Nederlanders hebben hun naam verbonden aan de stichting die zich inzet voor het behoud van Barak 1B, de laatste authentieke barak van voormalig SS-concentratiekamp Vught.

De acht vormen samen een Comité van Aanbeveling voor de Stichting Barak 1B en willen gewicht toevoegen aan het streven van die stichting om de laatste barak te behouden en een nieuwe, educatieve, bestemming te geven.

De bewuste barak

- advertentie -Afgelopen winter werd er een noodvoorziening aangebracht

werd in de oorlog gebouwd in Kamp Vught, waar tijdens de oorlog 12.000 Joden verbleven. Na de oorlog kwamen er Molukkers in de barakken wonen. In 1992 werden alle barakken gesloopt. Op één na: Barak 1B.

Februari vorig jaar werd de Stichting Barak 1B door Museum Maluku in Utrecht, het Vughts Museum en Nationaal Monument Kamp Vught. Dankzij een noodvoorziening van de gemeente Vught werd de barak een half jaar geleden provisorisch beschermd tegen weer en wind.

Voor de totale restauratie is een bedrag van 800.000 euro beraamd. De stichting heeft inmiddels 285.000 euro aan toezeggingen ontvangen van de provincie Noord-Brabant, het fonds Dioraphte, het K.F. Heinfonds en de TBI Fundatie.

Comité van aanbeveling

Het onlangs opgerichte comité van aanbeveling wordt gevormd door prof. dr. Hans Blom (oud-directeur NIOD), prof. dr. Wim van de Donk (Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant), Femke Halsema (oud-fractievoorzitter GroenLinks), Onno Hoes (burgemeester Maastricht), Roderick van de Mortel (burgemeester Vught), dr. Alexander Rinnooy Kan (SER-voorzitter), Simon Tahamata (ex-voetbalinternational) en prof. drs. Ed van Thijn (oud-politicus). Meer informatie over het werk van de stichting op www.barak1b.nl

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: