Provincie Brabant koopt drie erfgoedcomplexen

KVL Leerfabriek Oisterwijk – Foto: Still YouTube
Gedeputeerde Staten van de provincie Brabant wil geld steken in drie erfgoedcomplexen: het voormalige Cehave-complex in Veghel, de KVL Leerfabriek Oisterwijk en het Moederhuis van de Franciscanessen in Dongen. Het provinciebestuur heeft dat afgelopen week bekendgemaakt.

Volgens Omroep Brabant wil de provincie de


drie complexen kopen voor een bedrag van bijna 21 miljoen euro. De drie monumentale gebouwen moeten vervolgens een nieuwe bestemming krijgen, zodat ze voor toekomstige generaties behouden blijven. De provincie schrijft:

- advertentie -

We willen actief meedoen én bijdragen aan het anders omgaan met Brabants erfgoed en herbestemming, samen met ondernemende partners. Daarom wordt de komende jaren actief gezocht naar gebouwen die iconen zijn in Brabant. Door herbestemming van deze erfgoedcomplexen worden traditie en vernieuwing aan elkaar verbonden.

Vroeger werd er vaak subsidie gegeven, maar nu wil de provincie samen met andere partijen eigenaar worden en zelf “actief herontwikkelen”. Het geld dat de provincie in de erfgoedcomplexen steekt is onder meer afkomstig uit de verkoop van aandelen Essent.

Video’s van de provincie Brabant over de drie complexen:

Cehave Veghel

KVL Leerfabriek Oisterwijk

Franciscanessen in Dongen

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: