Provincie Zeeland staat stil bij 200-jarig bestaan

Zeeuwse Ankers
Zeeuwse Ankers
De provincie Zeeland bestaat in 2014 exact tweehonderd jaar. Naar aanleiding van dat feit wordt maandag een speciale website gelanceerd: www.zeeuwseankers.nl. Hierop wordt veel aandacht besteed aan de Canon van Zeeland.


De website is de opvolger van geschiedeniszeeland.nl en biedt toegang tot verhalen, activiteiten, routes, thema’s en collecties uit heel Zeeland. Via de website kunnen bezoekers vanaf maandag informatie vinden én informatie toevoegen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel collectiestukken uit de Zeeuwse archieven, bibliotheken en musea op de website te bekijken.

Regionale omroep

Ook Omroep Zeeland staat stil bij het tweehonderdjarig bestaan van de provincie. Vanaf dinsdag 7 januari is kan op de regionale omroep wekelijks gekeken worden naar de Canon van Zeeland, de geschiedenis van Zeeland in vijftig vensters. De uitzendingen zijn steeds op dinsdagavonden vanaf 18.25 ieder uur te zien. In de dagen na de uitzending vinden er activiteiten plaats die aansluiten bij het betreffende venster, zoals een tentoonstelling, een lezing, een wandeling, een ambachtelijke demonstratie, een boekpresentatie, een herdenking of een theatervoorstelling.

Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland:

- advertentie -

Zeeuwse Ankers is meer dan alleen een digitaal platform. Het is ook het uitzetten van ‘ankers’ en het inrichten van ‘ankerplaatsen’, plekken van cultuurhistorische betekenis, verspreid over heel Zeeland. Later in 2014 worden de eerste ankerplaatsen ingericht. Hiervoor wordt onder meer het concept van de klapbank gebruikt: banken die vroeger op centrale plaatsen in de Zeeuwse dorpen en steden stonden en waar ‘geklapt’ (gekletst) werd. De verhalen die op deze ankerplaatsen worden verteld verbinden de bezoeker met landschappen, monumenten, voorwerpen en mensen uit het verleden.

Het project Zeeuwse Ankers wordt gecoördineerd en gefaciliteerd door de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. Samen met andere organisaties op het terrein van erfgoed, cultuur, landschap en toerisme, waaronder Zeeuws Archief, Zeeuwse Bibliotheek, Zeeuws Museum, VVV Zeeland en de gemeentelijke archiefdiensten, wordt de komende jaren gewerkt aan het zichtbaar maken van de culturele biografie van Zeeland.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier