Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Psychiater: ‘Siert Bruins is niet dement’

1 minuut leestijd

Siert Bruins tijdens de eerste zittingsdag - Still NOS-video
Siert Bruins tijdens de eerste zittingsdag – Still NOS-video
Oorlogsmisdadiger Siert Bruins kan gewoon vervolgd worden. Een rechtbank in het Duitse Hagen vastgesteld nadat psychiaters rapporteerden dat Bruins niet zwaar depressief of dement is.

De psychiater die de in Groningen geboren oorlogsmisdadiger onderzocht stelt dat er geen sprake van is dat de 92-jarige het proces om psychische redenen niet zou kunnen ondergaan. Bruin’s advocaat beweerde eerder dat zijn cliënt vergeetachtig werd en dat zijn geestelijke vermogens sterk achteruit gingen.

Siert Bruins wordt ervan verdacht in 1944 in Appingedam verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema te hebben gedood. Deze moord werd gepleegd in de nacht van 21 op 22 september 1944. Samen met een collega van de Sicherheitsdienst zou Bruins de man hebben doodgeschoten op een fabrieksterrein bij Appingedam.

Beest van Appingedam

Siert Bruins, door sommigen ‘het beest van Appingedam’ genoemd, is momenteel 92 jaar oud en woont in Duitsland. Na de oorlog werd hij in Nederland vanwege meervoudige moord ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden voltrokken week de oud-nazi uit naar Duitsland. Hij ging net als oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker in Hagen wonen.

Bruins leefde jarenlang als vrij man in Duitsland, maar nazi-jager Simon Wiesenthal zorgde er in 1980 voor dat hij door de Duitse politie werd opgepakt. De Duitse rechtbank veroordeelde Bruins tot zeven jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan de moord op de Joodse broers Sleutelberg, op 25 april 1945 in Delfzijl. In 1985 kwam Bruins vrij.

Nieuw proces

Een jaar geleden werd bekend dat de Duitse justitie naar aanleiding van de moord op Aldert Klaas Dijkema een nieuw onderzoek naar Bruins had geopend. In samenwerking met de Nederlandse politie werd er onderzoek gedaan op de plek van de moord en ook werd er een getuige gevonden. Diens verklaring zou de aanklacht tegen Bruins ondersteunen. Het proces tegen de oud-SS-officier gaat volgende week verder.

Lees ook: Siert Bruins (1921-2015) – Het ‘Beest van Appingedam’
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.406 actieve abonnees)

"Geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken voor een breed publiek."

Meer informatie over ons project