Dark
Light

Publieke Omroep presenteert TV Canon

Auteur:
1 minuut leestijd

Zestig jaar televisie
De afgelopen maanden kon op internet in twaalf categorieën gestemd worden op de beste televisieprogramma’s van de afgelopen zestig jaar. Vrijdag wordt het eindresultaat gepresenteerd: de TV Canon.

De canon wordt gepresenteerd naar aanleiding van het feit dat de televisie dit jaar zestig jaar bestaat. Op 2 oktober 1951 om 20:15 uur werd de eerste televisie-uitzending voor het eerst geopend door staatssecretaris Jo Cals en NTS-voorzitter J.B. Kors. Daarna volgde een filmpje over de fabricage van beiaardklokken in Nederland. De commerciële televisie startte in 1989 toen RTL-Véronique begon met uitzenden. In Vlaanderen startte de eerste televisie-uitzending twee jaar later, op 31 oktober 1953.

Vrijdag worden tijdens een marathonuitzending vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum de beste programma’s uit de Nederlandse televisiegeschiedenis besproken. Ieder uur is een andere categorie aan de beurt en wordt bekend gemaakt welke vijf programmatitels in die categorie van de TV Canon komen.

In de ochtenduren was als eerste de categorie Jeugd aan de beurt. De vijf winnaars in die categorie zijn Swiebertje, de Fabeltjeskrant, Klokhuis, Stuif es in en Pipo de Clown. De marathonuitzending is hieronder live te bekijken:

DVD: 60 Jaar Televisie – 20 Unieke TV Monumenten

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie