Publieke Omroep presenteert TV Canon

Zestig jaar televisie
De afgelopen maanden kon op internet in twaalf categorieën gestemd worden op de beste televisieprogramma’s van de afgelopen zestig jaar. Vrijdag wordt het eindresultaat gepresenteerd: de TV Canon.

De canon wordt gepresenteerd naar aanleiding van het feit dat de televisie dit jaar zestig jaar bestaat. Op 2 oktober 1951 om 20:15 uur werd de eerste televisie-uitzending voor het eerst geopend door staatssecretaris Jo Cals en NTS-voorzitter J.B. Kors. Daarna volgde een filmpje over de fabricage van beiaardklokken in Nederland.De commerciële televisie startte in 1989 toen RTL-Véronique begon met uitzenden. In Vlaanderen startte de eerste televisie-uitzending twee jaar later, op 31 oktober 1953.

- advertentie -

Vrijdag worden tijdens een marathonuitzending vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum de beste programma’s uit de Nederlandse televisiegeschiedenis besproken. Ieder uur is een andere categorie aan de beurt en wordt bekend gemaakt welke vijf programmatitels in die categorie van de TV Canon komen.

In de ochtenduren was als eerste de categorie Jeugd aan de beurt. De vijf winnaars in die categorie zijn Swiebertje, de Fabeltjeskrant, Klokhuis, Stuif es in en Pipo de Clown. De marathonuitzending is hieronder live te bekijken:

Get Microsoft Silverlight

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: