“Don’t mention the war”

Don’t mention the war
Daar gaan we weer, dacht ik donderdagavond toen ik iemand bij Nova College Tour Geert Wilders hoorde vergelijken met Adolf Hitler. “Ach, een domme studente”, had ik schouderophalend kunnen denken. Maar ik kan dat niet meer. Het ergert me mateloos. Veel te vaak hoor je mensen op een ongepaste manier de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust bij discussies over een heel ander onderwerp betrekken.

Een dag later is het weer raak. VARA-opiniewebsite Joop.nl zorgt dan voor rumoer door een cartoon te plaatsen waarin een plan van de

PVV wordt vergeleken met nazipraktijken. Op de tekening is te zien hoe Wilders bewoners van zogenaamde tuigdorpen, met op hun kleding de letter T van tuig, de weg naar de douche wijst. Een duidelijke verwijzing naar de Jodensterren die Joden tijdens de oorlog moesten dragen en de gaskamers waar Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog massaal werden omgebracht.

En ohja, donderdagavond was er bij PowNews ook nog een jongen te zien die de Hitlergroet bracht toen hij stuitte op een interreligieuze wandeling waaraan rabbijnen, moslims en een bisschop deelnamen. Eerder werd het logo van de PVV al eens vergeleken met dat van de NSB en het bijvoeglijk naamwoord ‘fascistische’ is ook steeds vaker te horen in allerlei discussies. Steevast wordt dan weer gedoeld op het schrikbewind van de nazi’s. Handig, dat woord ‘fascistisch’. Kun je je woorden extra kracht mee bijzetten. De PVV maakt ook wel gebruik van die methode. Bijvoorbeeld door de Koran te vergelijken met Mein Kampf.

- advertentie -

In Nederland weten we kennelijk precies wat fascistisch is. Ons volkje heeft het dan ook haarfijn door als er een bevolkingsgroep op een gevaarlijke manier buitengesloten wordt. Ik zou er haast de Tweede Wereldoorlog bijhalen.

Je zou misschien denken dat iemand die een geschiedeniswebsite beheert blij is als er weer eens over de Tweede Wereldoorlog gesproken wordt. Dat is ook wel zo, maar tegen iedereen die met onsmakelijke WOII en Holocaust-vergelijkingen aan komt zetten zeg ik: “Don’t mention the war.”

Ook als je van mening bent dat Wilders uitsluit en discrimineert. Hem vergelijken met de hoofdschuldige aan de grootste massamoord uit de geschiedenis getuigt, tot hij daadwerkelijk plannen ontwikkelt om moslims massaal om het leven te gaan brengen, van weinig realiteitszin. In mijn ogen is het niets minder dan misbruik maken van de geschiedenis.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Gelijk naar geschiedenisboeken over: