Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

‘Wees nou eens aardig. Alexander houdt kennelijk van haar’

1 minuut leestijd

Volgens oud-premier Ruud Lubbers had prinses Juliana wat twijfels over haar kleinzoon Willem-Alexander. Ze vroeg zich af of hij wel de capaciteiten had om koning te worden. Lubbers zei dat dinsdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Volgens de oud-premier werd hij kort nadat hij was afgetreden als minister-president speciaal door Juliana uitgenodigd op paleis Soestdijk omdat die over haar kleinzoon wilde praten. Ze zou toen onder meer hebben gezegd:

“Ik ken u al heel lang en daarom wil ik uw oordeel eens hebben. Ik maak me zo’n zorgen over mijn kleinzoon, die moet toch koning worden, gaat hij dat redden?”

Lubbers zegt dat hij destijds het volste vertrouwen in de prins heeft uitgesproken. In het interview liet de oud-premier zich ook buitengewoon openhartig uit over koningin Beatrix. Die had volgens hem vaak bedenkingen bij de vriendinnen van prins Willem-Alexander. Wat té vaak, wat Lubbers betreft.

“Die had iets te sterk de neiging om als de vriendinnen van haar zoon kwamen, om ze niet goed te vinden.”

Toen prins Willem-Alexander een relatie kreeg met Máxima gaf Lubbers de koning daarom een advies:

“Ik zei, mag ik een advies geven? Wees nou eens aardig. Alexander houdt kennelijk van haar. En als het niks blijkt te zijn, dan blijkt dat later wel.”

Volgens Lubbers was het het slimst als de koningin haar zoon gewoon zou feliciteren met het feit dat hij een nieuwe vriendin had.

Het volledige interview met Ruud Lubbers:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie