Week van de koloniale geschiedenis

‘Wees nou eens aardig. Alexander houdt kennelijk van haar’

ruud Lubbers tijdens het interview bij Nieuwsuur
Volgens oud-premier Ruud Lubbers had prinses Juliana wat twijfels over haar kleinzoon Willem-Alexander. Ze vroeg zich af of hij wel de capaciteiten had om koning te worden. Lubbers zei dat dinsdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Volgens de oud-premier werd hij kort nadat hij was afgetreden als minister-president speciaal door Juliana uitgenodigd op paleis Soestdijk omdat die over haar kleinzoon wilde praten. Ze zou toen onder meer hebben gezegd:


Ik ken u al heel lang en daarom wil ik uw oordeel eens hebben. Ik maak me zo’n zorgen over mijn kleinzoon, die moet toch koning worden, gaat hij dat redden?

Lubbers zegt dat hij destijds het volste vertrouwen in de prins heeft uitgesproken.

- advertentie -

In het interview liet de oud-premier zich ook buitengewoon openhartig uit over koningin Beatrix. Die had volgens hem vaak bedenkingen bij de vriendinnen van prins Willem-Alexander. Wat te vaak als het aan Lubbers lag.

Die had iets te sterk de neiging om als de vriendinnen van haar zoon kwamen, om ze niet goed te vinden.

Toen prins Willem-Alexander een relatie kreeg met Máxima gaf Lubbers de koning daarom een advies:

Ik zei, mag ik een advies geven? Wees nou eens aardig. Alexander houdt kennelijk van haar. En als het niks blijkt te zijn, dan blijkt dat later wel.

Volgens Lubbers was het het slimst als de koningin haar zoon gewoon zou feliciteren met het feit dat hij een nieuwe vriendin had.

Het volledige interview met Ruud Lubbers:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: