Racistische posters opgehangen bij galerie Mein Kampf-verkoper

Leden van de AFVN-Bond van Antifascisten hebben maandag actie gevoerd bij de Totalitarian Art Gallery in Amsterdam. Ze plakten posters voor de galerie met daarop de tekst ‘Verboden voor Joden, voor negers en voor moslims’.


De antifascisten zijn boos op galeriehouder Michiel van Eyck omdat die het boek Mein Kampf verkoopt. Sinds afgelopen vrijdag exposeert hij daarnaast een exemplaar van dat boek met daarin een persoonlijke handgeschreven boodschap van Adolf Hitler.

Leden van de AFVN eisen dat het boek in beslag wordt genomen en dat de winkel wordt gesloten. Als de politie het niet doet, dreigen ze het zelf te doen.

- advertentie -

Michiel van Eyck werd vorig jaar nog voor de rechter gedaagd vanwege de verkoop van Mein Kampf, in Nederland officieel verboden. De rechter oordeelde echter dat de galeriehouder niet strafbaar was. Onder meer omdat het boek van Hitler door Van Eyck als historisch object wordt verkocht, maar ook omdat het boek via internet eenvoudig te verkrijgen is.

De galeriehouder was niet aanwezig toen zijn pand door de antifascisten werd beplakt. AT5 meldt dat er een opstootje ontstond toen hij later op de dag thuis kwam. Omwonenden kwamen bij hem verhaal halen, omdat ze even dachten dat hij de posters zelf had opgehangen. Van Eyck heeft de posters inmiddels verwijderd en aangifte gedaan bij de politie.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: