Radboud Universiteit ontsluit alle teksten van en over Rembrandt

Zelfportret Rembrandt (1658)

De Radboud Universiteit Nijmegen bouwt aan een digitale onderzoeksomgeving rondom alle geschreven en gedrukte documenten die betrekking hebben op leven en werk van kunstenaar Rembrandt van Rijn (1606-1669). Dinsdag werd een demoversie van het zogenaamde Rembrandt Documents Project (RemDoc) gelanceerd: www.remdoc.org.

RemDoc moet volgens de universiteit gezien worden als een digitale werkomgeving.


Dus niet alleen een bibliotheek of database, maar een ‘digitaal lab’ waarin onderzoekers en geïnteresseerde Rembrandtdeskundigen informatie kunnen vinden en analyseren. De kern van het project is een database met alle geschreven en gedrukte teksten van en over Rembrandt, zijn familieleden en zijn leerlingen uit de vijftiende tot achttiende eeuw. Op RemDoc wordt een grote verscheidenheid aan documenten bijeen gebracht: brieven, contracten, certificaten, boedelinventarissen, schuldbekentenissen, advertenties van veilingen en gegevens over geboorte, doop, trouwen en begrafenissen.

- advertentie -

Op de demoversie zijn 1200 documenten opgenomen van en over het leven en werk van Rembrandt van Rijn. Ook zijn er al vertaling naar het Engels, commentaren en annotaties op de site te vinden. Eind 2013 moet RemDoc zo’n 1700 documenten gaan bevatten.

De universiteit werkt in dit project onder meer samen met het Rembrandthuis, het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD), het Stadsarchief Amsterdam en Huygens ING.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: