Record voor Vermeer-tentoonstelling in Cambridge

De Kantwerkster – Johannes Vermeer, ca. 1669-1671
Een Vermeer-tentoonstelling in het Fitzwilliam Museum in Cambridge is sinds de opening in oktober al door 130.000 mensen bezocht. Een record voor een tentoonstelling buiten Londen, meldt The Guardian.

In de tentoonstelling, getiteld Vermeer’s Women: Secrets and Silence, staat ‘de vrouw’ centraal. Het Fitzwilliam toont vier werken van Johannes Vermeer (1632-1675) en daarnaast 28 schilderijen van andere Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw, zoals Gerrit Dou en Jan Steen. De werken zijn onder meer afkomstig uit het Rijksmuseum en het Mauritshuis.

Speciale aandacht besteedt het museum aan De Kantwerkster, een van de kleinste schilderijen uit het oeuvre van Vermeer. Het doek, dat een afmeting heeft van 24,5 bij 21 centimeter, is eigendom van het Louvre in Parijs. Op veel van de werken van Vermeer zijn vrouwen te zien terwijl die met alledaagse zaken bezig zijn.

- advertentie -

De tentoonstelling in het Fitzwilliam Museum loopt nog tot en met 15 januari. Vanwege de grote belasting heeft het museum de openingstijden verruimd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: