Recordaantal bezoekers voor Auschwitz

Auschwitz
In 2011 werd voormalig concentratiekamp Auschwitz-Birkenau door meer dan 1,4 miljoen mensen bezocht. Niet eerder ontving het Holocaustmonument zoveel bezoekers.

Het museum maakte de bezoekersaantallen van 2011 vrijdag bekend. Het merendeel van de bezoekers van het voormalige vernietigingskamp kwam uit Polen. Daarnaast ontving de herdenkingssite veel bezoekers uit Israël, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Amerika.

Het in Polen gelegen voormalig

- advertentie -vernietigingskamp werd van 1940 tot de bevrijding door het Rode Leger in januari 1945 door de nazi’s gebruikt. In totaal werden tijdens de oorlog meer dan 1,5 miljoen mensen naar het kamp gedeporteerd. In het kamp werden zeker 1,1 miljoen mensen gedood, het merendeel Joden.

De afgelopen jaren is de Auschwitz-Birkenau Foundation hard op zoek geweest naar geld voor de restauratie van het voormalige vernietigingskamp. Vanwege achterstallig onderhoud zijn veel barakken namelijk aan het verzakken en verschillende wachttorens versplinteren.

Duitsland maakte eind 2010 bekend zestig miljoen euro beschikbaar te stellen voor het behoud van het concentratiekamp. De Amerikaanse regering zegde eerder al 15 miljoen dollar toe. Nederland stelde 400.000 euro beschikbaar.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: