Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Recordbedrag voor eerste druk roman Frankenstein

1 minuut leestijd
De geveilde eerste druk van 'Frankenstein'
De geveilde eerste druk van 'Frankenstein' (Foto: Christie's)

Bij veilinghuis Christie’s in New York is een eerste druk van de historische roman Frankenstein geveild voor 1,17 miljoen dollar. Het is niet eerder voorgekomen dat voor een geprint werk van een vrouwelijke auteur zo’n hoog bedrag werd neergeteld. De roman is geschreven door de Engelse Mary Shelley.

Mary shelley, portret door Richard Rothwell
Mary shelley, portret door Richard Rothwell
Het geveilde boek maakte onderdeel uit van de literatuurcollectie van de Amerikaanse Theodore B. Baum. Het gaat om een van de vijfhonderd exemplaren van de eerste druk uit 1818, bestaande uit drie delen in originele kaft. Christie’s verwachtte dat de roman tussen de 200.000 en 300.000 dollar zou opbrengen, maar dat bedrag werd dus aanzienlijk hoger.

Nachtmerrie

Mary Shelley publiceerde de roman anoniem, wat niet ongebruikelijk was voor vrouwen uit die tijd. Het idee voor het verhaal ontstond tijdens de zomer van 1816 bij het meer van Genève. Het stel Mary en Percy Shelley verbleef op dat moment in Villa Diodati van de bekende dichter George Byron. Nadat Byron een aantal griezelverhalen had verteld, stelde hij voor dat iedere gast zelf een griezelverhaal zou schrijven. Het duurde even voordat Shelley een idee kreeg voor een bloedstollend verhaal. Na een angstdroom kwam ze uiteindelijk tot haar verhaal. Hierover schreef ze in 1831 bij de derde druk van haar roman:

“I saw the pale student of unhallowed arts kneeling beside the thing he had put together. I saw the hideous phantasm of a man stretched out, and then, on the working of some powerful engine, show signs of life, and stir with an uneasy, half vital motion.”

Student Frankenstein

De zogenoemde gothic novel, waarin mysterie, romantiek en horror vaste ingrediënten zijn, vertelt het verhaal van Victor Frankenstein. Deze Zwitserse student natuurwetenschappen maakt een kunstmatige mens uit stukken van lijken en wekt zijn creatie tot leven. Hoewel het monster liefde zoekt, wekt het afkeer bij iedereen die het ontmoet en uiteindelijk keert het monster zich tegen zijn schepper.

Eerste drukken van deze roman met originele kaft zijn volgens het veilinghuis zeer zeldzaam. Dit is de enige set die sinds 1985 op een veiling verscheen. Toen werd het boek gekocht door Richard Manney. Wie de koper is van het deze week geveilde exemplaar, is (nog) niet bekend.

Verder lezen: De geboorte van Frankenstein en zijn Monster
Boek: Frankenstein – Mary Shelley

Bronnen

-https://www.christies.com/lot/lot-6332204?ldp_breadcrumb=back&intobjectid=6332204&from=salessummary&lid=1
-https://www.christies.com/about-us/press-archive/details?PressReleaseID=10200&lid=1
-https://www.britannica.com/topic/Frankenstein#ref1279498
-https://www.frankensteindiaries.com/2021/08/christies-auctions-original-frankenstein/