Reizen door het Nederland van de Gouden Eeuw

Historisch Nieuwsblad organiseert begin augustus voor de tweede keer een bustour over de Gouden Eeuw. Zes dagen lang reizen de deelnemers, begeleid door reisleiders Luc Panhuysen en Geertje Dekkers, langs plekken die iets vertellen over de zeventiende eeuw. Een paar vragen aan reisleidster en Historisch Nieuwsblad-medewerker Geertje Dekkers:

Altijd maar die Gouden Eeuw. In vergelijking met de achttiende eeuw is de aandacht voor de zeventiende eeuw misschien wel buitenproportioneel. Wat zegt onze fascinatie voor de Gouden Eeuw eigenlijk over ons?

Een paar decennia lang speelde de Republiek een hoofdrol op het wereldtoneel en blijkbaar zijn we daar nog steeds trots op. Historici hebben de afgelopen tijd uitgebreid laten zien dat de achttiende eeuw allesbehalve slaapverwekkend was, maar toen moesten de noordelijke Nederlanden wel andere grootmachten als hun politieke meerderen erkennen.

Wat zijn wat jou betreft de hoogtepunten van de reis (en waarom)?

We krijgen een speciaal concert van beiaardier Arie Abbenes, in de Dom. Dat vind ik bijzonder omdat het in mijn eigen stad Utrecht is, en omdat ik tot nu toe weinig wist van de muziekgeschiedenis van deze periode. Carillons speelden een grote rol in het stadsleven en werden in de zeventiende eeuw zuiverder dan ooit tevoren. Een mooi voorbeeld van de vernieuwingen die de inwoners van de Republiek op alle mogelijk denkbare terreinen doorvoerden.

Verder vind ik het bijzonder dat we een uitstapje maken naar de Zuidelijke Nederlanden: naar Lillo bij Antwerpen, waarvandaan de Republiek de Schelde blokkeerde om de havenstad – een belangrijke concurrent van Amsterdam – moeilijk toegankelijk te maken. Die minder fraaie kant van het verhaal belichten we ook.

En ik kijk naar alle wandelingen die we gaan maken door steden waar de Gouden Eeuw aan alle kanten zichtbaar is: Delft, Leiden, Den Haag, Middelburg, Leeuwarden, Hoorn.

Domtoren vanuit de Kruisgang - Foto: CC/Pepijntje
Domtoren vanuit de Kruisgang – Foto: CC/Pepijntje

In hoeverre wordt ook stilgestaan bij het slavernijverleden?

In Middelburg worden we rondgeleid door Ruud Paesie, een specialist op dit terrein. Hij zal vertellen over de rol van onder andere de WIC in de slavenhandel.

Jullie reizen ook naar Maastricht en staan daar stil bij de bijzondere positie van Limburg binnen de Republiek. Kun je daar iets over vertellen?

Voor veel Limburgers was de Gouden Eeuw allesbehalve goud, en dat gold ook voor inwoners van andere ‘generaliteitslanden’, zoals Brabant. Daar heeft de bevolking zwaar geleden onder de oorlog tegen Spanje. Vandaar dat we in de belangrijke vestingstad Maastricht veel aandacht besteden aan de militaire geschiedenis,

Is de reis ook geschikt voor geïnteresseerde leken of is veel voorkennis eigenlijk wel een vereiste?

De reis is zeker geschikt voor leken. We organiseren veel lezingen en rondleidingen door experts, dus na afloop zullen de deelnemers behoorlijk wat kennis hebben opgedaan. Maar ze hoeven geen historicus te zijn om aan de reis te beginnen.

En welk boek kunnen mensen het beste lezen, ter voorbereiding van de reis?

Luc Panhuysen, die meegaat op de reis, schreef onder meer De ware vrijheid. De levens van Johan en Cornelis de Witt en Rampjaar 1672. Bij de recente NTR-serie verscheen De Gouden Eeuw van Hans Goedkoop en Kees Zandvliet. En wie zich echt grondig wil inlezen, kan terecht bij De Republiek van Jonathan Israel.

De ‘Gouden Eeuw Bustour’ loopt van 4 tot en met 9 augustus 2014 en wordt georganiseerd door Historisch Nieuwsblad, in samenwerking met Historizon. Bezoek historizon.nl voor meer informatie

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: