‘Rek is eruit in cultureel Rotterdam’

Rotterdam (cc - F. Eveleens)
Rotterdam (cc – F. Eveleens)
De rek is er uit in de culturele sector in Rotterdam. Dat stelt de Rotterdamse Raad van Kunst & Cultuur (RRKC) na een evaluatie van tien Rotterdamse culturele instellingen.


De raad kreeg begin dit jaar het verzoek van het Rotterdams college om onderzoek te doen naar de staat van tien belangrijke culturele instellingen in de stad, waaronder het Maritiem Museum, Museum Rotterdam en het Luxor Theater.

Er wordt vrij positief geoordeeld over de instellingen die over het algemeen “flexibel en vindingrijk” zouden zijn. De zogenaamde cultuurplaninstellingen zijn volgens de RRKC echter wel hard geraakt door de bezuinigingen. Ook daalden de inkomsten uit sponsoring en liepen de bezoekersaantallen terug als gevolg van de economische crisis.

Veel instellingen startten hierop samenwerkingsverbanden en doen volgens de raad onderzoek naar nieuwe verdienmodellen.

- advertentie -

De RRKC stelt nu dat limiet voor de culturele sector in de Maasstad wel bereikt is:

Die creativiteit en flexibiliteit stemt hoopvol, echter de rek is er nu uit. Veel instellingen hebben een minimale personeelsbezetting en presenteren of produceren het maximaal haalbare aantal culturele activiteiten. Vrijwel alle instellingen geven aan dat de hoge druk op de organisatie zal leiden tot een verminderd cultureel aanbod. Zo zijn vrijwel alle theaters in Rotterdam al één of twee dagen gesloten.

De raad adviseert de gemeente daarom de culturele instellingen financieel zoveel mogelijk te ontzien en waar mogelijk te faciliteren, onder andere op het gebied van huisvesting.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: