Religieus meesterwerk in de Nieuwe Kerk Amsterdam

De Heilige Familie – Rembrandt van Rijn, 1645 (State Hermitage Museum, St. Petersburg)
In de Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt binnenkort een religieus meesterwerk van Rembrandt van Rijn tentoongesteld. Het gaat om het werk De Heilige Familie dat de kunstenaar in 1645 vervaardigde.

Het werk zal vijf weken lang in de Nieuwe Kerk in Amsterdam tentoongesteld worden. Het schilderij krijgt een plek in het hoogkoor, de plek waar vroeger het hoogaltaar stond. De Nieuwe Kerk:

Al bijna 240 jaar is het schilderij, in 1772 verworven door Catharina de Grote uit de Crozat-collectie in Parijs, een van de topstukken van de Hermitage in St.-Petersburg. Straks is het te zien in Amsterdam, op de Dam in De Nieuwe Kerk, waar het sereen en waardig alle aandacht zal trekken.

De Nieuwe Kerk wil een traditie in gang zetten. Elk najaar moet er voortaan een religieus meesterwerk, uit een museale of particuliere collectie,

- advertentie -in het kerkgebouw tentoongesteld worden. Het tentoon te stellen meesterwerk kan met alle wereldgodsdiensten te maken hebben. Ieder jaar zal de Nieuwe Kerk een directeur van een internationaal belangrijk museum vragen zijn of haar favoriete religieuze schilderij of object te kiezen. De Nieuwe Kerk:

Steeds zal het gaan om een belangrijk werk dat vraagt om contemplatie en introspectie, dat schittert in het hoogkoor en dat uitnodigt tot het maken van een ‘pelgrimstocht’.

Dit jaar was de keus aan professor Michail Piotrovsky, de directeur van het Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg. Hij koos dus voor De Heilige Familie van Rembrandt. Het werk zal van 11 oktober tot en met 13 november in de kerk te zien zijn.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: