Week van de koloniale geschiedenis

Rembrandt doet Rijksmuseum Twenthe aan

Rijksmuseum Twenthe
In het Rijksmuseum Twenthe in Enschede wordt komend voorjaar voor het eerst in de geschiedenis een onbetwist schilderij van Rembrandt van Rijn getoond. Het museum heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om het schilderij Portret van een jonge man uit 1632. Dit schilderij is afkomstig uit de collectie van Museum Ludwig in Aken en is vier maanden te gast in Rijksmuseum Twenthe. Het portret wordt tentoongesteld in de Gobelinzaal die naar aanleiding van de komst van de Rembrandt wordt omgetoverd tot een portretgalerij.- advertentie -
Portret van een jonge man – Rembrandt, 1632

Rembrandts portret komt hier tussen de mooiste portretten uit de collectie van het museum te hangen.

Rembrandt (ca. 1607-1669) maakte het portret in 1632. De schilder was op dat moment ongeveer vijfentwintig jaar en stond aan het begin van zijn carrière.

Niet lang hiervoor had hij zich als zelfstandig kunstenaar in Amsterdam gevestigd. Rembrandt maakte het portret in opdracht van een vermogende klant. Volgens Rijksmuseum Twenthe was de geportretteerde – gezien de jeugdige gelaatstrekken, haarstijl en kleding – ongeveer even oud als Rembrandt.

Het portret heeft een afmeting van 64 bij 47 centimeter en heeft zijn originele ovale vorm behouden.

De Rembrandt is van 17 maart tot en met 26 juni 2011 in het Rijksmuseum Twenthe te bewonderen. In de tot portretgalerij omgedoopte Gobelinzaal van het museum zijn behalve het portret van Rembrandt onder meer twee portretten van Friedrich Tischbein (1750-1812) en een portret uit het atelier van Hans Holbein de Jonge (ca. 1497-1540) te bewonderen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: