Rembrandts late leerlingen terug in het Rembrandthuis

Museum Het Rembrandthuis wijdt vanaf 12 februari een tentoonstelling aan de leerlingen van Rembrandt die tijdens de laatste periode van zijn carrière, van omstreeks 1650 tot zijn dood in 1669, onderwijs van hem kregen.

Nicolaes Maes – Het offer van Abraham, ca 1653
Nicolaes Maes – Het offer van Abraham, ca 1653
Aan de hand van een kleine negentig schilderijen, tekeningen en prenten van Rembrandts leerlingen Nicolaes Maes, Willem Drost, Abraham van Dijck, Jacobus Leveck, Heyman Dullaert, Arent de Gelder en anderen, aangevuld met enkele werken van Rembrandt, wordt de relatie met hun leermeester aanschouwelijk gemaakt.


Compositieschetsen die worden getoond zijn volgens het museum exemplarisch voor Rembrandts onderwijs.

Kunstonderwijs

Net de tentoonstelling, getiteld Rembrandts late leerlingen – In de leer bij een genie, start het Rembrandthuis een serie tentoonstellingen waarin de praktijk van het kunstonderwijs wordt behandeld.

- advertentie -

“Het kunstenaarsvak is traditioneel van meester op leerling overgedragen. Door die nauwe relatie kan de kunst floreren.”

De tentoonstelling vindt in dezelfde periode plaats als de tentoonstelling Late Rembrandt in het Rijksmuseum en is in samenwerking met dat museum tot stand gekomen.

‘Rembrandts late leerlingen’ is te bezoeken van 12 februari tot en met 17 mei 2015

Boek: Late Rembrandt

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: