Renoir en Napoleon blikvangers op antiekbeurs Delft

Renoir die in Delft te zien en te koop is - Trois pommes et une tasse de Thé, 1919 (Masters Art Gallery)
Renoir die in Delft te zien en te koop is – Trois pommes et une tasse de Thé, 1919 (Masters Art Gallery)
In de Museum Het Prinsenhof in Delft wordt volgende week weer een grote antiekbeurs gehouden. Blikvangers zijn dit keer Napoleon en Renoir.

De beurs heeft ieder jaar een thema. Dit keer is dat 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. In 1813 was Napoleon in zijn nadagen, maar het was ook het jaar dat Koning Willem I terugkeerde naar ons land. Op de beurs is een expositie ingericht over Napoleon en de komst van Willem I.

Napoleon
Napoleon


Op de expositie wordt volgens de organisatie duidelijk dat zonder Napoleon Nederland waarschijnlijk nooit een Koninkrijk zou zijn geworden. Er zijn bijzondere objecten te zien, zoals een reliekenkistje met overblijfselen uit het graf van Napoleon op St. Helena, maar ook een haarlokje van de Keizer uit 1819 en een drinknap die Napoleon schonk aan een soldaat tijdens de Slag bij Austerlitz (1805). Naast brieven van Napoleon en zijn broer Lodewijk Napoleon zijn er ook twee briefjes uit 1813 van een jonge Franse soldaat aan zijn vader te zien.

Beursvoorzitter Patrick Buch, zelf een groot Napoleon-verzamelaar:

- advertentie -

De tentoonstelling geeft niet alleen inzicht in een belangrijk tijdsgewricht, maar maakt ook duidelijk wat de invloed van Napoleon is geweest. Een man waarover meer geschreven is dan over God en over wie nog elke dag ergens op de wereld een publicatie verschijnt. Er zijn nog steeds wetenschappers die onderzoek verrichten naar onderdelen van het leven van Napoleon. Eén van de meest interessante vragen en nog steeds onbeantwoord: ligt Napoleon in de Dôme des Invalides? Er zijn sterke aanwijzingen dat de Engelsen in 1828 Napoleon hebben overgebracht naar Engeland en in een naamloos graf hebben gelegd in de Westminster Abbey. Het zou een streek zijn geweest van koning George IV, die de reputatie had nogal eigenzinnig en vreemd te zijn.

In het graf van Napoleon op St. Helena zou zijn bediende Cipriani zijn gelegd, die in 1825 overleed en een opvallende gelijkenis vertoonde met zijn meester.

Op de beurs in Delft, die duurt van woensdag 18 tot en met zondag 22 september, zijn ook twee werken van Renoir te zien. Daarnaast vinden bezoekers er veel meubelen, schilderijen, klokken & barometers, sieraden, glas Leerdam, Gouds plateel, munten & penningen en zilver. Bezoek voor meer informatie de website www.antiekbeursdelft.nl

Bezoekers van Historiek kunnen gratis naar de Antiekbeurs Delft. De eerste 100 mensen die een mail sturen naar bdn@tip.nl onder vermelding van Historiek – Antiekbeurs Delft krijgen per email twee kaarten toegestuurd (t.w.v. 30 euro). De kaarten kunnen thuis uitgeprint worden en bij de ingang van de beurs ingeleverd worden. Kaarten zijn geldig van donderdag 19 september t/m zondag 22 september.

Gerelateerde boeken:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier