Requiem ter nagedachtenis aan slachtoffers Auschwitz

Roger Moreno – Foto: John Baggen
Donderdagavond gaat in de Nieuwe Kerk in Amsterdam het Requiem voor Auschwitz in première. Het muziekstuk is onlangs geschreven door de Nederlandse Sinto Roger Moreno Rathgeb ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van Auschwitz.

De compositie wordt uitgevoerd door het Roma- en Sinti Philharmoniker uit Frankfurt am Main dat onder leiding staat van roma-dirigent Riccardo M Sahiti. Daarnaast begeleidt het orkest solisten en het Studentenkoor- advertentie -
Roma- en Sinti Philharmoniker

Amsterdam.

Tussen de verschillende delen van het requiem lezen zeven acteurs – waaronder Fedja van Huêt en Huub van der Lubbe – brieven en verhalen voor over verdriet, gebed, verzoening en hoop.

Het project Requiem voor Auschwitz wordt volgens de organisatie een “gemeenschappelijk ontmoetingsmoment voor vertegenwoordigers van Joodse-, Roma-, Sinti-, en andere slachtoffergroepen tegen een achtergrond van verminderende tolerantie in Europa”.

Het requiem voor de slachtoffers van Auschwitz gaat donderdag in Amsterdam première. Later zal het stuk nog uitgevoerd worden in Krakau, st Katharina Kirche, Polen (1 aug), Boekarest, Atheneum, Roemenië (10 okt), Frankfurt am Main, Der Alte Oper, Duitsland (24 okt) Praag, Rudolfinum, Tsjechië (4 nov) en Boedapest, Paleis van de Kunsten, Hongarije (6 nov).

De NOS maakt donderdagavond opnamen die op 4 mei (Dodenherdenking) ‘s avonds zullen worden uitgezonden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier