Restauratie ‘Lam Gods’ begint volgend jaar

Het geopende drieluik
De restauratie van het wereldberoemde vijftiende-eeuwse drieluik Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck begint in het najaar van 2012 en zal vijf jaar duren. De Vlaamse minister van Cultuur, Joke Schauvliege, heeft het restauratiedossier dinsdag goedgekeurd.

De kosten van de restauratie worden geraamd op 1,4 miljoen euro. De Vlaamse overheid neemt tachtig procent van dat bedrag voor haar rekening. De restauratie van het werk wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.- advertentie -

Sint-Baafskathedraal in Gent – Foto: CC/Donar Reiskoffer

De restauratie van het Lam Gods is nodig om de verdere verharding van oude vernislagen, die een bedreiging vormt voor de picturale laag van het Lam Gods, te voorkomen. Tegelijk worden de panelen onderworpen aan een grondige consolidatie. De oude retouches en overschilderingen worden behandeld. Daarna worden, waar nodig, nieuwe retouches aangebracht en krijgen de panelen een nieuwe vernislaag.

Tijdens de hele restauratiecampagne blijft het Lam Gods, met uitzondering van de panelen die in restauratie zijn, opgesteld in de Sint-Baafskathedraal en voor het publiek toegankelijk. Minister Schauvliege:

Ik ben blij dat volgend jaar met de restauratie van dit internationaal topstuk begonnen kan worden. Dat het grote publiek de werkzaamheden van heel nabij zal kunnen volgen, maakt van deze hele restauratie bovendien een unieke belevenis die iedereen zal kunnen delen.

Het Lam Gods is een vijftiende-eeuws meesterwerk van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck. Het werk wordt wereldwijd beschouwd als een van dé meesterwerken van de Vlaamse Primitieven. De restauratie van het drieluik wordt dan ook door veel specialisten van de Vlaamse Primitieven op de voet gevolgd. 

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: