Restauratie Lam Gods start in september

Het geopende drieluik
De restauratie van het wereldberoemde vijftiende-eeuwse drieluik Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck gaat definitief in september van start. Vlaanderen investeert 1,1 miljoen euro in de restauratie. Daarnaast sponsort het Fonds Inbev-Baillet Latour het project.

De restauratie van het Lam Gods is nodig om de verdere verharding van oude vernislagen, die een bedreiging vormt voor de picturale laag van het Lam Gods, te voorkomen. Het vijf jaar durende restauratieproject kost in totaal 1,4 miljoen euro.Tachtig procent van dat bedrag wordt betaald door Vlaamse overheid. De helft door het ministerie van Geert Bourgeois (Onroerend Erfgoed) en de andere helft door het ministerie van Joke Schauvliege (Cultuur). Daarnaast sponsort het Fonds Inbev-Baillet Latour het project voor twintig procent van het restauratiebedrag.

- advertentie -

De restauratie wordt uigevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en is opgedeeld in drie periodes, waarbij steeds één derde van de panelen wordt verplaatst naarhet Museum voor Schone Kunsten (MSK); twee derde van het altaarstuk blijft in de Sint-Baafskathedraal in Gent. De werkzaamheden zullen te volgen zijn van achter een glazen wand. Ook zullen drie camera’s opnamen maken en de beelden doorsturen naar het Caermersklooster in Gent.

Om het belang van Het Lam Gods ook voor een jonger publiek duidelijk te maken worden educatieve pakketten voor scholen en jeugddiensten ontwikkeld.

Het Lam Gods is een vijftiende-eeuws meesterwerk van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck. Het werk wordt wereldwijd beschouwd als een van dé meesterwerken van de Vlaamse Primitieven. De restauratie van het drieluik wordt dan ook door veel specialisten van de Vlaamse Primitieven op de voet gevolgd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: