MobileMobile

Restauratiepremie voor fabriekscomplex ‘Sanitary’ in Zottegem

Foto: Onroerend Erfgoed
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een premie van bijna 1,4 miljoen euro toegekend voor de derde fase van de restauratie van het fabriekscomplex Sanitary in Zottegem.

Het gebouw staat sinds 1995 op de lijst van beschermde monumenten. Het gewapend- betonnen fabrieksgebouw van de Sanitary Underwear Company S.A. werd ontworpen door architect De Puyseleere en dateert van 1909. Het is een van de eerste betonconstructies van België. Minister Bourgeois naar aanleiding van de premietoekenning:De subsidieaanvraag van deze laatste restauratiefase, waarbij het interieur wordt aangepakt, heeft nogal wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk is de kogel door de kerk en kan het stadsbestuur van Zottegem de werken aanvatten. Het pand wordt herbestemd tot administratief centrum voor de stad. Alle stedelijke diensten zullen er in gecentraliseerd worden.

Ook het interieur van het complex (kolommen, balken, vloeren) is volledig in beton uitgevoerd. In deze derde en laatste fase wordt het interieur van het industrieel pand gerestaureerd.

- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱