Week van de koloniale geschiedenis

Restauratiepremie voor Kasteel van Beersel

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van 1,3 miljoen euro toegekend aan het Kasteel van Beersel.

Kasteel van Beersel – Foto: CC/Frédéric Reisgen
Het kasteel bevindt zich in Beersel, een plaats in Vlaams-Brabant en werd rond 1300 gebouwd als een soort vooruitgeschoven vesting ter verdediging van Brussel. De middeleeuwse waterburcht staat sinds 1943 op de lijst van beschermde Vlaamse monumenten. Eye-catchers van het monument zijn de slotgrachten, ophaalbrug, schietgaten en kantelen.

De toegekende 1,3 miljoen euro is bestemd voor de tweede restauratiefase van het kasteel. In deze fase wordt onder meer het metselwerk van de torens en de weermuren onder handen genomen. Ook het schrijnwerk van de daken en vloeren wordt gerestaureerd. Minister Bourgeois over de premietoekenning:

Het kasteel van Beersel is een belangrijke toeristische trekpleister. Het kasteel blijft dan ook toegankelijk tijdens de restauratiewerken. Aan de ontsluiting van de werken voor het brede publiek, en het verhaal van de restauratie en de opgraving zal net als in de eerste restauratiefase veel aandacht besteed worden.

Het kasteel van Beersel is ook te zien in het Suske en Wiske-album De schat van Beersel.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: