Dark
Light

Restauratiepremie voor Kasteel van Loppem

1 minuut leestijd

Kasteel van Loppem – Foto: CC/Marc Ryckaert
De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een restauratiepremie van ruim 621.000 euro uitgetrokken voor de restauratie van het Kasteel van Loppem in Zedelgem (West-Vlaanderen).

Het kasteel, dat eigenlijk Kasteel van Caloen heet, dateert uit 1895 en staat sinds 1985 op de lijst van beschermde monumenten. Tijdens de komende restauratie worden onder meer de gevels en de daken van het kasteel onder handen genomen. Eerder werden de bijgebouwen, het poortgebouw, de brugconstructies en de hofstede ‘Pastoriegoed’ al gerestaureerd.

Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende restauratiepremie:

Het Kasteel van Loppem is de eerste grote architecturale prestatie van architect JeanBethune, een icoon voor de neogotische stijl. Zowel het kasteel als de bijgebouwen zijn opgetrokken in een lichtrode baksteen gebakken in plaatselijk gedolven klei. Zowel de architectuur als het interieur zijn in hun oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Ook de kapel, het meubilair, de schouwen, de kroonluchters, de glas-in-loodramen, de vloertegels en het smeedwerk zijn nog origineel.

Het Kasteel van Loppem speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de late herfst van 1918 vestigde het opperbevel van het Belgische leger zich hier, en werd het kasteel de verblijfplaats van de zogenaamde ‘regering van Loppem’. In die periode verbleven ook koning Albert I en koningin Elisabeth in het kasteel.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie