Week van de koloniale geschiedenis

Restauratiepremie voor Sint-Theresiakapel Middelkerke

Sint-Theresiakapel Middelkerke – Foto: VIOE
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van bijna 415.000 euro toegekend aan de Sint-Theresiakapel in Middelkerke.

De kapel werd in 1932 opgericht in verband met het toenemend aantal badgasten dat Middelkerke aandeed. Sinds 2002 staat de aan de Leopoldlaan gelegen kapel al op de lijst van beschermde monumenten.

Wat de Vlaamse minister betreft is de Sint-Theresiakapel een belangrijk

- advertentie -voorbeeld van religieuze art-deco architectuur, van de hand van de Oostendse architecte A.V. Fobert. De betonnen skeletbouw van de kapel is omgeven door gele baksteen. Daarbij springen vooral de art – deco glasramen in het oog. Minister Bourgeois:

Dit subsidiedossier omvat de restauratie van zowel het exterieur als het interieur. De kapel heeft immers zwaar te lijden onder betonrot. Ook de glasramen zijn daardoor beschadigd. Het klokkentorentje dat een aantal jaren geleden reeds is verwijderd zal nu gereconstrueerd worden. In het interieur komen vooral de bepleistering en betegeling aan bod: vochtinsijpeling bracht daar heel wat schade toe.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: