Dark
Light

Resten St. Hiëronymustoren gevonden in Delft

Auteur:
1 minuut leestijd

De toren op een kaart uit 1657 – Afb: spoorzonedelft.nl
Archeologen hebben in Delft resten van de oude St. Hiëronymustoren gevonden. De vondst werd gedaan bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van een spoortunnel.

Op de plak waar een zogenaamde diepwand moet komen, troffen archeologen een week geleden resten van de St. Hiëronymustoren aan. Deze toren maakte deel uit van de middeleeuwse verdediging van de stad. De voorzijde van de toren was rond en stak uit de stadsgracht. Door schietgaten in de buitenmuur konden vijanden beschoten worden.

Op enkele oude kaarten van Delft is de St. Hiëronymustoren nog te zien. De toren blijkt in de periode tussen 1536 en 1675 grondig zijn te verbouwd. De toren is vernoemd naar het fraterhuis St. Hiëronymusdal dat zich vroeger vlak achter deze toren bevond. De gevonden torenfundering moet in verband met de aanleg van de diepwand verwijderd worden. Archeologen zijn bij deze verwijdering aanwezig en zullen de zichtbare sporen van de toren zo goed mogelijk documenteren.

Naast de toren werden twee houten tonnen gevonden. Deze blijken vroeger te zijn ingegraven, maar waarom men dat destijds heeft gedaan is niet duidelijk. Archeologen hopen het hout van de tonnen aan de hand van jaarringenonderzoek te kunnen dateren. De tonnen en enkele delen van de toren zijn veiliggesteld en zullen later worden tentoongesteld in een expositie van Erfgoed Delft.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×