Rijksmuseum en andere instellingen krijgen superdepot in Amersfoort

In Amersfoort komt een groot depot waar objecten van het het Rijksmuseum, Openluchtmuseum, Paleis het Loo en de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed (RCE) gehuisvest kunnen worden. De culturele instellingen hebben hierover deze week afspraken gemaakt met de gemeente Amersfoort.

Het zogenaamde CollectieCentrum Nederland vervangt de bestaande depots van alle betrokken partijen die over diverse locaties verspreid zijn. Het is de bedoeling dat het superdepot in 2020 in gebruik kan worden genomen.

De samenwerkende instellingen hebben een ontwerpteam geselecteerd bestaande uit het Delftse architectenbureau cepezed en de adviesbureaus ABT, Valstar Simonis en Peutz. Cepezed ontwierp eerder onder meer het Eye Collectiecentrum in Amsterdam en het DSM Biotechnology Center in Delft. Jan Pesman, architectenbureau cepezed:

“We zien er enorm naar uit de ‘schatkamer’ van Nederland te ontwerpen. Het CC NL wordt een functioneel en duurzaam gebouw van hoge kwaliteit dat een energie-efficiënte kunstopslag gaat combineren met een inspirerende werkomgeving voor het beheer en behoud van de nationale collectie.”

Het nieuwe gebouw komt in de Amersfoortse wijk Vathorst en moet straks circa 675.000 objecten kunnen herbergen. Hoeveel het superdepot gaat kosten is nog niet bekend.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: