Dark
Light

Rijksmuseum en Het Loo kopen 18 porseleinen borden

Auteur:
1 minuut leestijd

Het Rijksmuseum in Amsterdam en Paleis Het Loo hebben in Londen gezamenlijk een serie van 18 porseleinen borden aangekocht. Op de borden zijn in 1822 de plattegronden van de achttien toenmalige Nederlandse provincies geschilderd.

Volgens Paleis Het Loo gaat het om een unieke reeks borden die oorspronkelijk bestemd was voor koning Willem I (1772-1843). De borden zijn afkomstig van vorstelijke nazaten in Duitsland. Het Rijksmuseum en Paleis Het Loo schrijven in een persbericht het volgende over de aankoop:

Vanwege de directe



relatie met onze Koninklijke Familie zijn de achttien porseleinen borden van groot belang voor Paleis Het Loo, dat ook andere belangrijke historische serviezen van de Oranjes bezit. De set is voor het Rijksmuseum van bijzondere betekenis, omdat er geen andere kunstvoorwerpen bekend zijn die zo duidelijk de korte periode uit onze geschiedenis belichten, waarin het Koninkrijk der Nederlanden ook het huidige België en Luxemburg omvatte.

Tussen 1814 en de onafhankelijkheid van België in 1830 bestond het land uit 18 provincies. Op de donkerblauwe rand van de borden is in goud het Rijkswapen en het wapen van de betreffende provincie aangebracht.

Het is voor het eerst dat het Rijksmuseum en Paleis Het Loo gezamenlijk een stuk aankopen. De borden zijn vanaf aankomende zaterdag (11 september) te zien in Paleis Het Loo. Bij de opening van het nieuwe Rijksmuseum in 2013 worden de borden daar gepresenteerd. Vervolgens zijn ze steeds voor een periode van drie jaar in een van beide musea te zien.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

Zelfde rubriek

×