Rijksmuseum krijgt schouw van provincie Noord-Holland

1 minuut leestijd

De marmeren schoorsteenmantel van Giovanni Battista Piranesi - Foto: Provincie Noord-Holland
De marmeren schoorsteenmantel van Giovanni Battista Piranesi – Foto: Provincie Noord-Holland
De provincie Noord-Holland heeft het Rijksmuseum in Amsterdam een bijzondere zeventiende-eeuwse schouw geschonken. Het gaat om een marmeren schoorsteenmantel van Giovanni Battista Piranesi die al in 1962 in bruikleen werd gegeven aan het museum.


Vanwege de heropening van het museum besloot het provinciebestuur het object definitief te schenken. Al eerder schonk het een ensemble loden beelden van Righetti aan het Rijksmuseum.

Paviljoen Welgelegen

De schouw van Piranesi werd in 1784 ingebouwd in Paviljoen Welgelegen, het huidige provinciehuis van Noord-Holland. In 1943 besloot de toenmalige eigenaar van Welgelegen (de Nederlandse Staat) de schoorsteenmantel te verwijderen ten gunste van een museale opstelling in een nog op te richten Empire museum in Huis Barnaart te Haarlem. In 1949 werden Paviljoen Welgelegen en de inboedel, waaronder dus ook de schoorsteenmantel, eigendom van de provincie Noord-Holland. Toen in 1962 huis Barnaart een kantoorfunctie kreeg besloot de provincie de schoorsteenmantel in bruikleen te gegeven aan het Rijksmuseum te Amsterdam.

Met het Rijksmuseum is afgesproken dat een verkleinde replica van de schouw beschikbaar wordt gesteld aan de provincie Noord-Holland, voor een tentoonstelling Paviljoen Welgelegen.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties