Rijksmuseum laat scholieren geschiedeniscanon meemaken

1 minuut leestijd

Met de hele klas in de boekenkist van Hugo de Groot (artist impression) – Afb: Rijksmuseum
Tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) in Utrecht heeft het Rijksmuseum een nieuw onderwijsprogramma gepresenteerd. Met dit nieuwe programma kunnen scholieren de geschiedenis volgens het museum straks zelf meemaken.

Het Rijksmuseum hoopt na de heropening in april van dit jaar ook weer veel scholieren over de vloer te krijgen. Het heeft daarom een pakket activiteiten ontwikkeld die onder meer aansluit bij de geschiedeniscanon. Het museum:


Het Rijksmuseum vertelt het verhaal van Nederland van de Middeleeuwen tot nu aan de hand van 8.000 (kunst)objecten in een chronologische wandeling door tachtig gerenoveerde zalen. Nergens in Nederland vinden scholieren en leraren uit het primair en voortgezet onderwijs zóveel terug van de verplichte (geschiedenis)lesstof als in het Rijksmuseum. Het museum speelt in op de kerndoelen die door het ministerie van OCW zijn vastgesteld. De collectie vormt de basis voor het programma dat in samenwerking met leraren wordt samengesteld.

Volgens museumdirecteur Wim Pijbes draagt het Rijksmuseum met het nieuwe onderwijspakket bij aan het versterken van het historisch besef van scholieren.

In De Teekenschool, een nieuw educatief centrum in de tuin van het museum, kunnen straks “kennisverdiepende lessen” gevolgd worden.

Het museum zegt straks bijna dertig schoolklassen per dag te kunnen ontvangen. Het nieuwe onderwijsprogramma gaat van start bij aanvang van het nieuwe schooljaar (september 2013).

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie