Rijksmuseum niet van plan mee te betalen aan Rembrandts

Minister moet zelf maar fondsen werven

Het Rijksmuseum is niet van plan geld in te zamelen voor de aankoop van een van de Rembrandt-portretten. Dat zegt museumdirecteur Wim Pijbes in een interview met de Telegraaf.

De uitspraak is opvallend omdat het Rijksmuseum aanvankelijk van plan was zelf de benodigde 160 miljoen euro in te zamelen voor de aankoop van de twee Rembrandt-portretten. En van een bijdrage vanuit Den Haag was toen ook geen sprake. Pijbes liet destijds weten goede hoop te hebben dat hij het geld bijeen zou krijgen.

Toen duidelijk werd dat de regering toch wilde meebetalen (het wilde één van de portretten ter waarde van 80 miljoen euro aankopen), werd als voorwaarde gesteld dat het Rijksmuseum het andere portret moest aankopen.

Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)
Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)

Woensdag werd echter bekend dat Nederland en Frankrijk de portretten samen kopen. Ze worden afwisselend in het Louvre in Parijs en het Rijksmuseum in Amsterdam geëxposeerd. Pijbes vindt nu dat zijn museum geen geld meer hoeft bij te leggen. In de Telegraaf zegt hij:

- advertentie -

“Minister Dijsselbloem (Financiën) heeft het bedrag al”

Van co-financiering is wat Pijbes betreft ook geen sprake meer. En als er toch nog geld van derden moet komen, dan “staat het de minister vrij om zelf fondsen te werven”, aldus de museumdirecteur in de krant.

De uitspraken van Pijbes kunnen kwaad bloed zetten in Den Haag, omdat het aanvankelijk de opzet was dat het Rijksmuseum de helft van het bedrag bijeen zou brengen. Bovendien ging de Tweede Kamer niet unaniem akkoord met de investering van 80 miljoen.

Vereniging Rembrandt

Minister Dijsselbloem zei woensdag in de Tweede Kamer nog steeds een bijdrage van het Rijksmuseum te verwachten. Het museum zou de afgelopen tijd, onder meer door steun van de Vereniging Rembrandt, al 12,5 miljoen bijeen hebben gebracht. De Vereniging Rembrandt heeft zijn toegezegde bijdrage (5 miljoen) echter ingetrokken, omdat er nu sprake is van een gedeelde aankoop. De vereniging wilde alleen meebetalen als beide doeken naar Nederland zouden komen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: