Rijksmuseum rolt oranje loper uit

Rijksmuseum in de ochtend – John Lewis Marshal, 2012
Het Rijksmuseum wordt zaterdag officieel heropend door koningin Beatrix. Naar aanleiding hiervan is er die dag een feestprogramma op het Museumplein. Een meterslange oranje loper leidt als een catwalk vanaf het plein naar het nieuwe entreegebied van het Rijksmuseum.

Rond het middaguur verricht Koningin Beatrix de officiële openingshandeling. Voorafgaand daaraan krijgt zij een besloten rondgang door het gebouw met optredens van trompettist Eric Vloeimans en het Nederlands Blazers Ensemble. Schrijver Remco Campert draagt een gedicht voor dat hij speciaal voor de opening schreef. Ook wordt een kunstwerk onthuld van Christian Borstlap dat het hele openingsweekend te zien is.


De openingsceremonie op het Museumplein wordt om half twaalf ingeluid met een optreden van twaalf fanfares, uit elke provincie één. Vanuit de Passage betreden de muzikanten het Museumplein en vormen daar een haag voor de koningin. Na de rondleiding loopt Beatrix over de oranje catwalk het Museumplein op om de officiële opening te verrichten.

- advertentie -

Gratis entree

Na de officiële opening is iedereen tot middernacht welkom om het museum gratis te bezoeken. Om zoveel mogelijk publiek de kans te geven het museum te bezoeken, is er een speciale rondleiding langs de hoogtepunten.

De AVRO en NOS zenden zaterdag op vanaf 20.15 uur een verslag uit van de opening van het Rijksmuseum (Nederland 2).

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: