Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Rijksmuseum Twenthe en Museum TwentseWelle gaan samen

Rijksmuseum Twenthe en Museum TwentseWelle werken vanaf deze maand nauw samen. Er komt één directie, één operationele organisatie en vanaf volgend jaar ook één Raad van Toezicht. De museumstichtingen blijven wel zelfstandige rechtspersonen met eigen doelstellingen en begrotingen en voor het publiek blijven er twee musea.

- ad -

In een persverklaring laten de twee musea weten dat er vanaf gewerkt wordt vanuit één visie die de twee instellingen vervolgens wel verschillend invullen.

“Voor allebei geldt dat ze de menselijke verbeelding centraal stellen. Het is de verbeelding die ons verhalen vertelt, een verleden creëert, waarden vormt, kunstwerken schenkt en houvast biedt. In een tijd waarin alles razendsnel verandert en waarin oude zekerheden wankelen is de verbeelding, meer dan ooit, van groot belang. Museum TwentseWelle en Rijksmuseum Twenthe bestuderen, presenteren en stimuleren de menselijke verbeelding. Want het is de verbeelding waarmee we vorm en betekenis geven aan onze wereld.”

Museum TwentseWelle moet zich ontwikkelen tot een veelzijdig familiemuseum waar de menselijke verbeelding in de volle breedte gepresenteerd wordt. Rijksmuseum Twenthe is een kunstmuseum dat beschouwelijk is en tentoonstellingen organiseert voor een landelijk publiek.

In TwentseWelle draait het om de kennis, het experiment en het meedoen. Rijksmuseum Twenthe stelt de intuïtie van de kunstenaar centraal.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

“Daarmee vullen beide musea elkaar perfect aan, want als iets onze westerse cultuur in de afgelopen 300 jaar vaart heeft gegeven dan is het wel het voortdurende samenspel tussen ratio en intuïtie, tussen verlichting en romantiek. Museum TwentseWelle en Rijksmuseum Twenthe zijn als de Yin en Yang van onze cultuur.”

Boek: Museumbezoeking – Waarom wij naar musea gaan


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Platonische liefde

  Platonische liefde

  Platonische liefde of een platonische relatie staat voor liefde zonder seksueel verkeer. Een innige vriendschap bijvoorbeeld. Waar komt dit begrip vandaan?Lees bericht »
 • Het Oranjehotel in Scheveningen

  Het Oranjehotel in Scheveningen

  Strafgevangenis die tussen 1883 en 1886 werd gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw gebruikt voor berechtingen en executies en kreeg het de bijnaam ‘Het Oranjehotel’. Momenteel wordt een vleugel van de gevangenis gebruikt door het Joegoslavië-Tribunaal en het …Lees bericht »
 • De Slag bij het Teutoburgerwoud (9 na Chr.)

  De Slag bij het Teutoburgerwoud (9 na Chr.)

  In 9 na Chr. vond in het huidige Duitsland de Slag bij het Teutoburgerwoud (de Varusslag) plaats. Germanen versloegen hier drie Romeinse legioenen.Lees bericht »
 • Operatie Market Garden: doelen, tijdlijn en gevolgen

  Operatie Market Garden: doelen, tijdlijn en gevolgen

  De geallieerde militaire Operatie Market Garden, uitgevoerd in september 1944, geldt als een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat was het doel van Market Garden? Hoe verliep Market Garden precies? Wat waren de zwakke …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereOnze jongens in Indië
- Jacob ZwaanBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las