Rijksmuseum Twenthe en Museum TwentseWelle gaan samen

Rijksmuseum Twenthe - cc
Rijksmuseum Twenthe - cc

Rijksmuseum Twenthe en Museum TwentseWelle werken vanaf deze maand nauw samen. Er komt één directie, één operationele organisatie en vanaf volgend jaar ook één Raad van Toezicht. De museumstichtingen blijven wel zelfstandige rechtspersonen met eigen doelstellingen en begrotingen en voor het publiek blijven er twee musea.

In een persverklaring laten de twee musea weten dat er vanaf gewerkt wordt vanuit één visie die de twee instellingen vervolgens wel verschillend invullen.

“Voor allebei geldt dat ze de menselijke verbeelding centraal stellen. Het is de verbeelding die ons verhalen vertelt, een verleden creëert, waarden vormt, kunstwerken schenkt en houvast biedt. In een tijd waarin alles razendsnel verandert en waarin oude zekerheden wankelen is de verbeelding, meer dan ooit, van groot belang. Museum TwentseWelle en Rijksmuseum Twenthe bestuderen, presenteren en stimuleren de menselijke verbeelding. Want het is de verbeelding waarmee we vorm en betekenis geven aan onze wereld.”

Museum TwentseWelle moet zich ontwikkelen tot een veelzijdig familiemuseum waar de menselijke verbeelding in de volle breedte gepresenteerd wordt. Rijksmuseum Twenthe is een kunstmuseum dat beschouwelijk is en tentoonstellingen organiseert voor een landelijk publiek.

In TwentseWelle draait het om de kennis, het experiment en het meedoen. Rijksmuseum Twenthe stelt de intuïtie van de kunstenaar centraal.

“Daarmee vullen beide musea elkaar perfect aan, want als iets onze westerse cultuur in de afgelopen 300 jaar vaart heeft gegeven dan is het wel het voortdurende samenspel tussen ratio en intuïtie, tussen verlichting en romantiek. Museum TwentseWelle en Rijksmuseum Twenthe zijn als de Yin en Yang van onze cultuur.”

Boek: Museumbezoeking – Waarom wij naar musea gaan

Bekijk meer over:

Museumnieuws

Categorieën