Rijksmuseum van Oudheden volgende maand weer open

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gaat op dinsdag 15 december weer open, na een verbouwing van zeven maanden. Het museum heeft drie totaal vernieuwde zalen waar bezoekers kunnen kennismaken met de archeologische rijkdommen en cultuur van de oude Grieken, Etrusken en Romeinen.

Het museum over de nieuwe zalen:

“In de nieuwe Griekse zalen hebben de mooiste voorbeelden van klassieke beeldhouwkunst en een topselectie beschilderde Griekse vazen de hoofdrol. Helden en goden als Dionysos, Herakles en Aphrodite zijn te bewonderen in een monumentale beeldengalerij. Daarnaast zijn er de beroemde marmeren Cycladen-idolen, gouden juwelen en sierlijke terracotta’s. Bezoekers komen dichter dan ooit bij de bijna achthonderd opgestelde topstukken dankzij de lichte, ruimtelijke inrichting.”

Artist impression van de nieuwe vaste tentoonstelling Klassieke Wereld (© Architectenbureau Jowa)
Artist impression van de nieuwe vaste tentoonstelling Klassieke Wereld (© Architectenbureau Jowa)

Centraal staat de Griekse wereld in de context van de omringende culturen, waarbij de zalen elk een eigen invalshoek hebben. De eerste gaat over het vroegste Griekenland (3000-500 v.Chr.) en de wijze waarop dat zich laat inspireren door het Nabije Oosten en Egypte. Bijzondere aandacht is er daarnaasrt voor de culturele diversiteit op de vele Griekse eilanden, de grote beschavingen van Kreta en Mycene en de opkomst van Athene.

In de tweede zaal is te zien hoe het klassieke Griekenland vanaf 500 v.Chr. omringende culturen inspireerde, zelfs tot in India.

- advertentie -

De Romeinse zaal is flink onder handen genomen:

“Blikvanger blijft de parade van Romeinse keizerbeelden. Nieuw zijn onder andere het eiland van godenbeelden, de zuilenrij met portretten en een munten- en gemmenkabinet. De kenmerkende Etruskische askisten en juwelen hebben een nieuwe plek, tussen de Grieken en Romeinen. Zo vormen de Etrusken in het museum, net als in de geschiedenis, een schakel tussen het oude Griekenland en Rome.”

Gelijktijdig met de heropening worden er drie tijdelijke tentoonstellingen geopend: ‘Maas & mens’, ‘Pracht & precisie’ en ‘Euro Meltdown’.

Boek: De oude Grieken en Romeinen

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: