Rijksmuseumtuinen zijn voltooid

Met de voltooiing van de percelen en het terras rondom de Philipsvleugel zijn de Rijksmuseumtuinen nu helemaal af. Bezoekers kunnen voortaan rondom het hele museum wandelen door de groene buitenzaal.

Tuinvaas Holland, ca. 1725. Carrara marmer. Foto: Olivier Middendorp / Rijksmuseum
Tuinvaas Holland, ca. 1725. Carrara marmer. Foto: Olivier Middendorp / Rijksmuseum
In de tuinen zijn 7000 vaste planten en maar liefst 16.000 opkomende bloembollen te bewonderen. Wandelend door de tuin komen bezoekers verder onder meer bouwfragmenten en beelden tegen.

Nieuw in de buitencollectie zijn de beroemde telefooncel van Brinkman & Van der Vlugt Architecten uit 1933 en een groot buitenschaakbord waarop iedereen kan spelen. Er is daarnaast een nieuw zonneterras waar geluncht en gedineerd kan worden.

Pierre Cuypers

De huidige Rijksmuseumtuinen, ontworpen door Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten, geven volgens het Rijksmuseum vervolg aan het originele ontwerp van architect Pierre Cuypers uit 1901.

- advertentie -

“Op basis van de oorspronkelijke tuingedachte bieden de tuinen een podium voor diverse standbeelden en tuinvazen, evenals delen en ornamenten van gebouwen uit de Nederlandse bouwkunst.”

Verschillende bouwwerken in het westelijke gedeelte van de tuinen – zoals de Groninger Herenpoort uit 1621 en het achttiende-eeuwse hek van buitenplaats Over-Amstel – zijn afgelopen jaar gerestaureerd en schoongemaakt. De achttiende-eeuwse tuinkoepel uit Haarlem is verplaatst en opent binnenkort als kiosk en espressobar.

In de tuinen is ook een negentiende-eeuwse kasteelkas te vinden met ‘vergeten’ groenten. In de kas wordt deze zomer als bijzonderheid kabuiskool geteeld.

Rijkstelefooncel, Brinkman & Van der Vlugt Architecten ontwerp: 1932-1933 uitgevoerd door Gispen’s Fabriek voor Metaalbewerking N.V. staal, glas, bakeliet, na 1933 - Foto: Olivier Middendorp / Rijksmuseum
Rijkstelefooncel, Brinkman & Van der Vlugt Architecten ontwerp: 1932-1933 uitgevoerd door Gispen’s Fabriek voor Metaalbewerking N.V. staal, glas, bakeliet, na 1933 – Foto: Olivier Middendorp / Rijksmuseum

Joan Miró

Vanaf 19 juni zijn de Rijksmuseumtuinen het decor voor 20 sculpturen van de Spaanse kunstenaar Joan Miró (1893-1983) uit internationale museale en particuliere collecties

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: