Eenendertig monumentale kastelen, ruïnes, huizen, kerken, praalgraven en gedenknaalden gaan over van het Rijk naar de Nationale Monumentenorganisatie (NMo). Volgens de overheid moeten de panden en objecten goed bewaard en beheerd worden, maar is dat geen taak voor de Rijksoverheid.
De NMO krijgt eenmalig 61 miljoen voor het toekomstige onderhoud en beheer van de monumenten. Het Rijk hoeft daar dan verder geen geld meer aan uit te geven. Dat staat in een brief van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer.
Geen functie voor het Rijk
De panden en objecten die over gaan naar de Nationale Monumentenorganisatie zijn van oudsher in eigendom van het Rijk. Ze hebben voor het Rijk echter geen functie, zo meldt minister Blok, die wil dat het Rijksvastgoedbedrijf alleen panden beheert die het Rijk echt nodig heeft, zoals kazernes, gevangenissen en kantoren voor rijksambtenaren.
Monumentale waarde
De panden en objecten die naar de Nationale Monumentenorganisatie gaan, zijn het wat de minister betreft wel waard om goed behouden en beheerd te worden. Het gaat bijvoorbeeld om de ruïne van Brederode in Santpoort, de vesting Naarden, de Sassenpoort in Zwolle, de Onze Lieve Vrouwenkerk in Veere en gedenknaalden in Heemstede en Apeldoorn.
Geen bezuiniging
Nationale Monumentenorganisatie
De Nationale Monumentenorganisatie is een koepel van grote, professionele monumentenorganisaties. Bij de Nationale Monumentenorganisatie zijn momenteel aangesloten: Vereniging Hendrik de Keyser; Maatschappij tot Stadsherstel (Deventer); Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel N.V.; Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen; Woningstichting Van Alkmaer voor Wonen; N.V. Monumentenfonds Brabant; Nationale Maatschappij tot behoud, ontwikkeling en exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEI); Vereniging Natuurmonumenten.
De vereniging staat open voor andere professionele monumentenorganisaties om zich aan te sluiten.